tiistai 7. helmikuuta 2017

Viesti nuorille

Heipsan ja hyvät huomenet!

Ajattelin kirjoitella tällä kertaa vähän rajatummalle ryhmälle ja toivon, että lukijoista sattuisi löytymään muutamia nuorison edustajiakin! Olen itse isosisko Annin lisäksi viidelle nuoremmalle sisarukselle. Annia en voi enää opettaa, koska hommat on jo joko mennyt kaaliin tai sitten ei, mutta nuoremmille voin yrittää opettaa mahdollisimman paljon. Kaikki sisarukseni alkavat olla jo nuoruusiän pyörityksessä, joten munkin on välillä pitänyt palata vertaistuellisesta näkökulmasta nuoruuteen mietiskelemään niitä hetkiä ja tuntemuksia, joita silloin koki.

Tässä mun kymmenen kultaisen säännön lista, jotka toivon, että olisin itse sisäistänyt jo nuorempana. Voin kuvitella, miten kukkahattutäti-martalta tällä hetkellä varmastikin vaikutan, mutta jos täältä joku homma pääsee syvempään mietiskelyyn, niin tehtäväni on onnistunut. :D

1. Ne piirteet, joita sä vihaat tällä hetkellä itsessäsi kaikkein eniten, on luultavasti myöhemmin juurikin niitä piirteitä, joista sä pidät itsessäsi kaikkein eniten tai ainakin sä totut niihin ja opit tavallaan tykkäämään niistä.

Vihasin pitkään omia piikkisuoria, liukkaita hiuksiani, joita ei saanut millään pöyhittyä kivalle räväkälle pörrölle ja hiuslakkaa kului. Samalla hiuksetkin kului tupeerauksesta ja tökötöeistä ja alaselkään asti pitkiä hiuksiani leikeltiin teininä urakalla ja jossakin vaiheessa ne yltivät enää vain olkapäille. Tällä hetkellä rakastan juurikin hiusteni liukkautta ja suoruutta, ei tule takkuja, helppo pitää pitkäkin tukka siistinä.

Olin luokan ruipeloin koko alakoulun ja yläkoulussakin muotoja alkoi ilmaantua edes hitusen vasta kasiluokan kieppeillä. Halusin niin kovasti alakoulussa jo pyöreän pepun, muodokkaan lantion ja isot tissit ja vihasin vaatteiden sovittelua, kun kaikki vaan roikkui päällä ja joka farkut piti kaventaa yläreiteen asti äidin ompelukoneen kautta. Kaikki kuitenkin aikanaan ja ne naiselliset muodot kyllä ilmaantuu sitten, kun on sen aika. Ja vaikka niitä ei ilmaantuisikaan niin kovin paljon kuin toisille, vanhempana olet luultavasti jo hyväksynyt sen, ettet ole mikään Kim Kardashian ja osaat olla tyytyväinen siihen vähän hoikempaan ja muodottomampaankin olemukseesi. Hyvällä huolenpidolla, ruokavaliolla ja sopivalla kuntoilumäärällä susta muotoutuu juuri sellainen, kuin sun on kuulunutkin olla ja sä voit joko kantaa itsesi ylpeänä ja tuoda parhaat puolesi esille tai häpeillä ja vihata itseäsi. Päätä itse, suosittelen ensimmäistä vaihtoehtoa! ;)

fullsizeoutput_683

2. Tytöt: Älkää jahdatko sitä luokan pahaa poikaa, joka on kaikkein coolein ja jännittävin. Ainakaan sitä joka lintsaa tunneilta, haistattelee opettajalle ja vetää kessua nurkan takana välitunneilla. Niistä tulee myöhemmin luusereita. :D Tavoitelkaa sitä, joka kohtelee sua kaikkein parhaiten, jonka seurassa sulle tulee hyvä mieli aina ja joka saa sut nauramaan. Perhosia saisi ja pitäisi kuitenkin kutkutella mahan pohjassa.

3. Älkää vihatko vanhempianne sen vuoksi, että he estävät teiltä hauskoja asioita, myöhemmin parit mokailut rikkaampana ymmärrätte, että he koittivat suojella teitä, ettei niitä mokia tapahtuisi liikaa ja liian nuorena. Kohdelkaa muutenkin vanhempianne hyvin, he antoivat teille lahjoista parhaimman - elämän ja luultavasti pitivät teistä monta vuotta hyvää huolta, kun ette siihen vielä itse pystynyt. Vanhemmat ymmärtävät kyllä nuoruuden oikuttelut, mutta älkää tehkö siitä heille niin pirun vaikeaa. :D  

fullsizeoutput_684

4. Kaikki ei mene aina niin kuin suunniteltiin - mulla tämä vei melkein 20 vuotta ennen kuin tajusin tämän merkityksen kunnolla, mutta toisille näitä vastoinkäymisiä ja vääryyksiä tapahtuu jo nuoremmalla iällä. Joku voidaan viedä sulta pois, sulle itselle voi tapahtua jotakin joka vaikuttaa radikaalisti sun elämään, mitä vaan voi tapahtua elämässä ja se on vain hyväksyttävä, siihen on sopeuduttava ja opeteltava elämään uudelleen muuttuvassa ympäristössä ja muuttuneissa lähtökohdissa. Mitä nopeammin uudet ikävätkin muutokset hyväksyy osaksi elämää, sen helpompaa on jatkaa eteenpäin ja tulla jälleen onnelliseksi.

5. Anna anteeksi. Aina. Katkeruus ja viha ei kannata ja raskain taakka taakse jätetyissä riitaisissa väleissä on sillä, joka jää ikuisesti kantamaan kaunaa. Vihaaminen on raskasta ja sen tuntemuksen kokeminen uudelleen ja uudelleen on todella kuluttavaa, kun tietystä ihmisestä keskustellaan tai tämän sattuu näkemään jossakin sattumalta. On helpottavaa kun oikeasti antaa anteeksi ja unohtaa ja jatkaa elämäänsä ilman turhia kaunoja. 

fullsizeoutput_680

Myös tärkeimmälle - itsellesi!

6. Älä kiusaa, ikinä! Teininä se voi tuntua merkityksettömältä ja hauskalta pikku jäynäämiseltä vain, mutta merkitys voi olla valtava kiusatun elämässä ja tunteissa. Uskon, että myös jokainen kiusaaja häpeää tekojaan kasvettuaan ja aikuistuttuaan, mutta se aikuisena koettu häpeily ei välttämättä pelasta enää sitä, jolle jäi liian syvät haavat lapsuudessa/nuoruudessa koetusta kiusaamisesta. Se voi pahimmillaan vaikuttaa nimittäin tämän henkilön koko loppu elämään negatiivisesti. Tahtoisiko olla vastuussa siitä, että jätät jollekin koko loppuelämän kestävät arvet? Älä kiusaa. Ikinä. Älä edes naura mukana, kiusaaja kyllä huomaa, että on itse se luokan ainut lapsellinen mäntti, jos kukaan ei innosta ja naura mukana.

fullsizeoutput_67f

7. Elämä ei ole niin vakavaa. Stressaamisen saa parhaimmillaan sut suoriutumaan liikuntasuorituksesta, esiintymisestä tai kokeesta paremmin, mutta muuten turha stressaamisen pienistä asioista on ei kannata. Jos kaikki ei nyt mene ihan niin kuin piti, ei hätää, sua varten voi olla hieman toisenlainen polku kun sun isällä, äidillä tai veljellä vaikkapa. Asioiden liian vakavasti ottamisella sä vaan pilaat monia hyviä hetkiä elämässä, kun voisit vaan nauttia täysin siemauksin elämästä. Omiin mokailuihin voi suhtautua vähän huumorilla, yo-kokeet ei kaada elämää, uusia mahdollisuuksia saa lähes aina ja asioilla on tapana järjestyä! Saa olla ahkera ja yrittää parhaansa, mutta jos asiat ei rullaa silti halutulla tavalla, älä ota sitä ihan niin vakavasti. 

Yhdessä tutkimuksessa kysyttiin vanhoilta ihmisiltä, mitä he katuvat elämässään kaikkein eniten. Mieleeni jäi vastaus, jonka melko moni vanhus oli vastannut: "Kunpa en olisi stressannut niin suurta osaa elämästäni. Kunpa olisin osannut ottaa rennommin ja nauttia hetkistä." Niinpä. Elämä ei ole ihan niin vakavaa.

fullsizeoutput_67e

8. Säästä rahaa. Tee kesätöitä, säästä lahjarahoja. Tottakai saa ja pitää jonkun verran käyttääkin, mutta opettele säästäminen jo nuorena. Ilmainen katto pään päällä ja sapuskat pöydässä tekee säästämisen melko helpoksi ja on kiva, että löytyy sellainen pieni pesämuna elämän siihen vaiheeseen, kun sä lähdet liikkeelle sieltä kodin vakaasta taloudellisesta turvasta. 

9. Pidä ympärilläsi sellaisia ihmisiä, jotka tuovat sussa hyviä puolia esiin, kaikkien kanssa pitää tulla toimeen, mutta kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystävä. Jos jonkun seura vie sun mieltä jatkuvasti huonommaksi ja sun on ilon sijaan enemmänkin raskasta tavata tätä, ihminen ei luultavasti ole sellainen johon sun kannattaisi käyttää energiasi. Huonoja päiviä on kaikilla, mutta jos jonkun negatiivisuus tai ilkeys tuntuu varjostavan jokaista päivää, ei se tee hyvää kenellekään.

fullsizeoutput_681

10. Rakasta. Itseäsi, perhettäsi, ystäviäsi, lemmikkiäsi, kumppaniasi ja kaikkia muita ja tätä maailmaa täysin rinnoin ja avoimesti. Rakkauden saa näyttää ja sitä saa leimahdella ympärilleen. Elämässä ei olekaan sen tärkeämpää merkitystä kuin rakastaa ja tulla rakastetuksi.

fullsizeoutput_685

Olisi muuten superkiva, jos haluaisitte heittää kommenttipoksiin vaikkapa, että mistä päin ja minkä ikäisiä olette! Olisi mielenkiintoista tietää, millainen ikäjakauma ja mistä päin Suomea tai vaikkapa maailmaa täällä porukkaa lueskelee mun höpinöitä! :D

136 kommenttia:

 1. Tyttö 23v tampere :) ja oli muuten ihan huippu postaus! Tosi hyviä ajatuksia oot koonnut :)

  VastaaPoista
 2. 21vee ja Vantaalta :)

  VastaaPoista
 3. Täällä sun blogia lueskelee kohta 20-vuotias tyttö, joka asuu Saksan Regensburgissa! (-:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksastakin! Jee! Toinen koti, vaikka Resenburgissa en oo koskaan käynyt. :)

   Poista
 4. Hyviä ohjeita! :) vaikka ehkä olen vähän sitä mieltä että jokainen oppii kasvaessaan, kerryttäessään elämänkokemusta nämä asiat aukeavat melkein kuin itsestään! Nimittäin samoja asioita mitä olet postaukseen kerännyt taottiin minun päähäni nuorempana niin äitini kuin muiden vanhempien sukulaisten toimesta ja mitään en silloin suostunut sisäistämään oikeasti, vaikka kuinka järkevältä ohjeet kuulostivatkin. Voihan se olla että olin vain erityisen itsepäinen teini :D
  23vuotias neiti olen ja Lahesta sun juttuja seurailen, oot nii positiivinen ja inspiroiva ihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, oon kyllä samaa mieltä siinä, että niin ne nuoret oppii kasvaessaan ja mokaillessaan omat mokansa, mutta näitä voi silti yrittää vähän miettiä! :D Kiitos sulle vastauksesta ja Lahti on osittain munkin koti! :)

   Poista
 5. Ihana postaus!<3 Täällä 20v tyttö Oulusta :)

  VastaaPoista
 6. Hyviä juttuja. Nuorena on vaan niin vaikea ajatella kun pää oli niin solmussa. Huh, ei yhtään ikävä niitä aikoja! Ja kyllähän samat neuvot pätevät myös tänään, vielä näin vanhanakin.

  Kiia 27 Tampereelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän se on. Kyllä sitä tuli itsekin monet näistä säännöistä kumottua aikoinaan! :D

   Poista
 7. Älyttömän ihana postaus Essi! Hyviä muistutuksia niin nuoremmille kuin vanhemmillekin!

  Terkuin 19v tyttö Forssasta :)

  VastaaPoista
 8. Mulla tuli oikeasti kyyneleet silmiin tästä postauksesta, erityisesti 7. kohdasta. Sun blogi on auttanut, piristänyt ja lohduttanut mua enemmän kuin arvaatkaan, Essi! Kiitos tästä blogista. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli herkkiskohtaus tästä kommentista <3 Kiitos sulle, että oot mukana meiningeissä!

   Poista
 9. Tosi hyvä postaus, olet mahtava esikuva nuorille lukijoillesi :) Etenkin tuota kohtaa 1 jäin miettimään, kumpa itsekin olisin osannut olla tyytyväisempi itseeni nuorempana. Minulla meni vähän toisin päin kun sinulla, yläasteella takapuoltani kutsuttiin Jennifer Lopezin pepuksi ja häpesin silmät päästäni :D Olisin halunnut olla samanlainen muodoton laiheliini, mitä suurin osa ikäisistäni tytöistä meidän koulussa oli. Nykyään sitä huhkii salilla tavoitteena juurikin se Jennifer Lopezin peppu :D (hiemän kärjistetysti, mutta tajusit varmaan pointin :)). Nuorempana häpesin sitäkin kun en tykännyt tupakan mausta, enkä mielestäni ollut yhtä cool kun tupakkaa polttavat ystäväni.. oijoi niitä aikoja :D
  Tuohon viimeiseen kysymykseesi, täällä kirjoittelee jo 31 ikävuoteen ehtinyt nainen Espoosta. Vaikka oletkin jonkun verran nuorempi, tykkään lueskella juttujasi ja vaikka itselläni on opinnot suoritettu aikaa sitten, ollaan muutoin aika samanlaisessa elämäntilanteessa :) Tosi monella ikäiselläni on perhettä jne ja lapsettomana koen eläväni hyvin erilaista elämänvaihetta heidän kanssaan. Oma arki koostuu paljolti töiden lisäksi salitreenailusta, ystävien ja avopuolison kanssa puuhailusta ja välillä juhlimisestakin, joten suht samoja juttuja mitä sinullakin on blogin perusteella meneillään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tää on hauska huomata, miten kaikista on tuntunut nuorena juurikin siltä, että "kaikki muut" ovat jotakin muuta ja parempaa kuin mitä itse on! :D Kiva kuulla, että pystyt samaistua mun elämäntilanteeseen, vaikka meillä jonkun verran ikäeroa löytyykin! Lapset vaikuttaa kyllä valtavasti elämäntyyliin ja tapoihin ja itsekin koen, että ikäiseni lapsia saaneet tuttavani elävät hyvin erilaista elämää tällä hetkellä kuin minä itse. Mulla ei oo vielä kiire hetkeen, vaikka lapset ihania onkin! :)

   Poista
 10. 20 v. espoolainen nuori nainen, alunperin Oulusta. Oon seurannut sun blogia alusta asti, Annin blogiin löysin, kun etsin vanhojentansseihin kampausta, ja sieltä sitten sun blogiin kun aloitit. Oot pelastanut monta harmaata päivää pirteillä postauksilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, mitä erilaisia reittejä porukkaa on päätynyt tänne! Aika moni tosiaan löytänyt tiensä tänne Annin blogin kautta aikoinaan! :) Kiitos kovasti kivasta palautteesta <3

   Poista
 11. Tosi hyvä postaus, kiitos tästä!! :) Mää asustelen täälä Pohjois-Pohjanmaalla, Sievissä, ja täytän loppuvuonna 19 vuotta. Itekkin blogia kirjoittavana yhdyn tuohon, että ois oikeesti mielenkiintosta tietää enemmänki, että ketkä tyypit sitä omaa blogia lukee. :-D Toivottavasti mahollisimman moni mun ohella tulee tänne kommenttia jättämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tää on kyllä ollut tosi mielenkiintoista ja ihan huippua, että näin moni vaivautui vastaamaan! :)

   Poista
 12. Oi että miten kiva postaus! Kyllä näitä kaikkia vinkkejä olisi itsekin tarvinnut nuoruuden kynnyksellä.. :D Tärkein asia minkä itse olen sisäistänyt, on se että asioilla on tapana järjestyä. Olen muuten 26-vuotias ja Keski-Suomesta. Kun sitä tuossa lopussa lukijoilta kysyit. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo "asioilla on tapana järjestyä!" Ja "kaikella on tarkoitus" on mun ykköslauseita tiukkojen paikkojen varalle! :D Helpottaa kummasti edes uskoa ja toivoa niin ja monesti ne asiat sitten sutjaantuukin omalla painollaan. :)

   Poista
 13. Olipa kiva postaus!
  Tämä höpöttelyjev lukija on 16v tyttö Oulusta :) Löysin itseni sun blogista keväällä 2015, kun etsiskelin vinkkejä Pariisin matkaa varten :) muutaman matkapostauksen luettuani jäin seuraamaan ja sillä tiellä pysytään! Oot tosi inspiroiva ihminen ja sulta voi kyllä oppia paljon jo ilman tällaisia postauksiakin <3
  Jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla, että löytyy lukija myös vähän lähempää tätä kohderyhmää, jolle tämän postauksen suuntasin! Millainen Pariisin matka oli? Löytyikö mitään hyödyllistä infoa reissulle? :D :) Kiitos kommentista <3

   Poista
  2. Löytyi juu kivasti vinkkejä :D kiitos niistä! Yhdistettiin samaan viikon reissuun sekä Disneyland että Pariisi. Tosi kiva reissu oli mutta esim. Eiffel tornin iltavalaistuksen näkeminen jäi seuraavaan kertaan.. :D

   Poista
  3. Kiva kuulla! :D Se ilta valoshow on kyllä niin huippu, että itsekin on nähtävä se uudestaan joku päivä vielä! :)

   Poista
 14. 23, Hyvinkää. Hienoja ajatuksia, näistä kun sais muutaman taottua 17v siskon päähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah jep! Ei se helppoa ole, mutta ehkä omia kokemuksia jakamalla? ;) Helpompi sisäistää omien tositarinoiden avulla ? :D

   Poista
 15. Tosi kiva postaus, vaikka ei ollutkaan suunnattu mun ikäisille.

  23 Helsinki

  VastaaPoista
 16. Olen itse "jo" 21-vuotias, mutta luin postauksen silti, ja täytyy todeta, että aivan ihanasti kirjoitettu! Joka sana totta. Nyt kun katsoo taaksepäin noita aikoja, sitä toivoisi, että olisi yhtä "viisas" kuin nykyisin. Niin, ja olen Itä-Suomesta :) Tällä hetkellä opiskelen Savonlinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja luultavasti 30-vuotiaina toivotaan taas, että oltais ymmärretty jotakin enemmän kuin parikymppisinä! :D Ehkä mä teen 10 vuoden päästä uuden tälläisen postauksen! :D

   Poista
  2. Pakko mennä nukkumaan välissä tai alan kirjoittaa siansaksaa, silmät niin ristissä jo! Vastaan huomenna ajatuksella ajan kanssa loppuihin. Kiitos kaikille valtavasti kommenteista, yllätitte mut positiivisesti! Öitä! :) <3

   Poista
 17. Toi kiusaamis juttu on niin totta! Itseäni on vain "lievästi" kiusattu ja syrjitty ala ja ylä-asteen ja voi että oon vihanen itselleni että annan sen vaikuttaa muhun vielä näin aikuisiälläkin :/aloitin viime syksynä opiskelemaan uutta ammattia itselleni ja huomaan itsessäni että jättäydyn todella helposti koulukaveri porukoiden ulkopuolelle koska mielessäni pyörii vain että kukaan ei oikeasti viihdy kanssani. Uskallan myös harvoin oikeasti olla oma itseni. Enkä todellakaan haluaisi pistää kaikkea nuoruuden kiusaamisen piikkiin, mutta karu fakta on se että se kyllä jää päätä vaivaamaan. Ehkä tämäkin vain iän myötä alkaa helpottamaan...
  Kiitos sulle essi ihanasta ja aidosta blogista. Vaikutat niin symppikseltä ja aidosti kiltiltä ihmiseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin ymmärrettävää, että tulee helpommin jättäydyttyä ulkopuolelle, jos on nuorena tullut jätetyksi ulkopuolelle... Mullakin kesti aika kauan ennen kuin uskalsin olla täysin oma itseni tuntemattomienkin seurassa, mutta nykyään jo alkanut luottaa itseensä ja siihen, että kyllä minä riitän tälläisenä ja niille joille en riitä, niin en kuulu! :D Ikä ja elämänkokemukset auttaa! Minkä ikäinen olitkaan itse? :) Kiitos kovasti ihana <3

   Poista
 18. Oon 16-vuotias tyttönen Pohjois-Savosta :). Sun blogi on ihanan elämänmyönteinen ja oot hyvä esimerkki nuorille tytöille ( ja kaikille muillekkin) rennolla ja terveellisellä elämäntavallasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kuulla! Toivonkin, että täältä saisi sellaista mukavaa fiilistä ja energiaa välitettyä! :)

   Poista
 19. Täällä pian 21v Varsinais-Suomesta! :) tosi hyviä asioita oot listannu! Noissa on viel itelläki muutamassa asiassa parannettavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan näissä osissa opittavaa ihan läpi koko elämän! :D

   Poista
 20. Pohjois-Pohjanmaa, 25v

  VastaaPoista
 21. Nainen 25 vee Oulun seudulta 😊 tykkään sun blogista niin hirmusti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulusta mulla on serkkuja! :) Kiitos valtavasti! <3

   Poista
 22. En voi muuta sanoa kuin kiitos, että kirjoitit tämän postauksen! Tämä on niin äärettömän tärkeä aihe KAIKILLE (varsinkin) nuorille naisille. Olen itse 23-vuotias vakiolukiasi ja allekirjoitan joka ikisen näistä 10 kohdasta. Jos voisin mitään tehdä elämässäni eri tavalla niin kunnioittaisin vanhempiani enemmän ja stressaisin elämästä vähemmän.
  Näistä asioista ei vaan kertakaikkiaan puhuta tarpeeksi, jonkun nuoren aikuisen pitäisi ehdottomasti käydä luennoimassa näistä asioista esimerkiksi yläasteilla. Kiitos aivan ihanasta blogista jonka postauksia odotan aina kuin kuuta nousevaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No naulan kantaan! Oon kanssa miettinyt, että miksei enemmänkin ole tälläisiä elämänkokemus valistuksia kouluissa, kun mulla ainakin jäänyt vahvasti mieleen kun poliisit tuli kertomaan "tositarinoita" huumeiden käytön riskeistä. Muistan edelleen kaikki ne tapaukset... Olidi hyvä, että tälläisistä kokemuksista ja opeista puhuttaisiin myös enemmän, jotka ovat vähän lähempänä nuorten perusarkea. Ja kiusaamisesta varsinkin pitäisi mun mielestä olla enemmän puhetta ja vaikka karu dokumentti, mitä siitä pahimiillaan voi seurata, joka näytettäisiin heti yläkoulun aloittaneille!

   Kiitos sulle <3

   Poista
 23. Jyväskylästä tällä hetkellä ja 20v :)

  VastaaPoista
 24. Tosi ihana postaus ja kyllä itsekkin huomaa miten eritavalla sitä nuorempana ajatteli asioista. Nyt 20 vuotiaana, oon kyl ihan samoilla linjoilla noista asioista sun kanssa. Toivotaan, että joku nuorempikin sattuisi noi lukemaan ja vielä parempi jos myös sisäistäisi lukemansa. Täällä siis 20 vuotias lukija Itä-Suomesta saakka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tää ollut hauska seurata, miten pikkusisarukset käyttäytyy ihan samalla tavalla kuin itse nuorempana ja miten sitä käytöstä nyt katsoo eri silmin, kun silloin se tuntui ihan ymmärrettävältä käytökseltä. :D

   Poista
 25. Nainen 24 v., alunperin Oulusta mutta tällä hetkellä asustelen ulkomailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terkut sinne, missä ikinä nykyään asusteletkaan! :)

   Poista
 26. 19-vuotias mikkelistä, mutta opiskelujen perässä muuttanut Helsinkiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs mieltä oot Helsingistä? Itsekin muutin vasta 1,5 vuotta sitten! :)

   Poista
  2. No tää on vaan miun mielipide, mutta olen huomannut että helsinkiläiset ei ole niin avoimia ja iloisia kuin mikkeliläiset :D tietysti myös riippuu ihmisestä millainen luonne on. Talvi on aika lämmin kun vertaa siihen kuinka kylmä mikkelissä on ollut. Lumen puute on ikävää. Julkiset kulkuvälineet on kyllä helpottaneet arkea ja ne oppi yllättävän helposti. Niiden odottaminen on vaan tylsää xD En ole ajatellut jäädä tänne koko loppuelämäksi. Sydän on aina kotipaikkakunnalla <3

   Poista
  3. No se on kyllä totta varmastikin! Mulla nyt tullut paljon uusia ystäviä täältä, niin mielikuva ihmisistä täällä on kyllä tosi hyvä, mutta yleisesti ottaen ei olla kyllä ehkä niin iloisia ja avoimia. :) Koti on siellä missä sydän on <3

   Poista
 27. ihania ajatuksia, ihana postaus!
  terkuin pian 21-vuotias tamperelainen :-)

  VastaaPoista
 28. Hyvin kirjotettu, oot niin kultasen olonen ihminen! <3 nainen 27v (apua joko niin paljon!) lahesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei 27 oo paljon! :D Okei, itsekin vähän kauhistelen lähestyvää 25 ikää, mutta silti. :D Kiitos sulle <3

   Poista
 29. 21.v Espoo. Ihana postaus<3 kumpa oisin ite joskus ajatellu noin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, moni asia olisi ollut kyllä helpompaa, jos olisi näistä edes osan sisäistänyt jo nuorempana! :D :)

   Poista
 30. Ihana postaus idea ja niin osuvia neuvoja elämän varrelle :) 26v jäke!

  VastaaPoista
 31. Espoosta ja 20 vee! Vaikka en enää teini olekaan, niin tää postaus oli silti ihana! ✨ koskaan ei oo liian myöhäistä alkaa toteuttamaan näitä sun listaamia asiota! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, osa näistä kulkeekin hyvänä muistutuksena läpi koko elämän! :)

   Poista
 32. 22, Oulu
  Oon seurannut sua ja Annia jo irc-galleria ajoilta, muistan miten ihania kuvia teillä oli sielä :D niitä tuli usein ihailtua! Annin löysin monta vuotta sitten uudelleen instasta ja sitä kautta blogiin, ja muistan kun hän ilmoitti, että alat bloggaamaan kans! Huippua! Ja täytyy sanoa, että olet todella ihana ihminen!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh hauskaa! Musta on jännä muistella tuota aikaa, kun en vielä pitänyt blogia ja sitten yhtäkkiä se vaan iski ja halusinkin/uskalsinkin perustaa oman blogin! :D Kiitos hirmusti <3

   Poista
 33. Sun blogia oon lukenu ihan alusta asti ja Annin blogiin eksyin vuonna 2013. Muistan vielläkin käyttäneeni koko kesäyön lukiessani Annin blogin läpi, haha ;-D terkuin pian 20v nainen varsinais-suomesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh pakko kommentoida, että mulla ihan tasan sama homma :D t: 22v Turusta

   Poista
  2. Hahaah! Hauskaa! Mullakin joitakin blogeja, joihin oon hypännyt kesken ja sitten lukenut läpi alusta asti. :)

   Poista
 34. Siis aivan ihana postaus! Viisaita ajatuksia, Essi. <3
  Terkkuja Pohjois-Karjalasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että pidit tästä! Ja terkkuja sinnekin <3 :)

   Poista
 35. Tosi hieno postaus! Toivottavasti muutkin ikäiseni näkisivät tämän.. (olen lukion 1. luokalla)
  Noihin neuvoihin ehkä itse lisäisin sen, että aina ei tarvitse tehdä niinkuin muut olettaa sun tekevän.. ryhmänpaine on ikäisilläni todella suuri ja tämä näkyy nykyään tuopakanpolton sijasta alkoholin juomisena.. kun tupakoinnin vaarat saatiin taottua lasten päähän, esim. Oluen juomisesta tuli se cool juttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli muuten TODELLA tärkeä kohta! Mä olin meidän porukasta melkein ainoa, joka ei polttanut tupakkaa ja kyllä sitä välillä tunsi itsensä ulkopuoliseksi välitunneilla tai kotibileissä kun kaikki muut lähti tupakalle. Nyt suurin osa yrittää lopettaa ja oon maailman tyytyväisin, etten koskaan lähtenyt siihen mukaan! :D Ai olut on nykyään cool ... Ygh, olisin epäonnistunut nuori :D ei vaan mee alas!

   Poista
 36. 24v. Lappeenranta :) hieno postaus! Itse oivaltanut täysin samat asiat ja kumma miten ajattelumaailma muuttuu kun ikää tulee lisää. Aika moni joutuu valitettavasti kantapään kautta oppimaan asiat, kuten minäkin, mutta onneksi tästä usein viisastuu. Olette Annin kanssa hyviä esimerkkejä niin elämäntavoiltanne kuin ulkonäöltännekin. Toivottavasti pidätte luonnollisen kauniin lookkinne. Arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon tästä kommentista <3 On kyllä paljon ymmärtänyt vasta nyt viimeisten vuosien aikana ja hauska nähdä, mitä kaikkea sitä oppii kun kasvaa tästä vieläkin vanhemmaksi! :)

   Poista
 37. 25v ja Kouvolasta on lukenut sun blogia jo ihan alusta asti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on aina niin kiva kuulla, että on alusta tähän päivään jaksanut pysyä mukana! :)

   Poista
 38. 23-vuotias ja päämajana Berliini.
  Saanko kopioida tekstin kiusaamiseen liittyen Facebookiin? (Toki blogin linkin kanssa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti saat! Mitä enemmän näistä asioista on puhetta, sen parempi! :)

   Poista
 39. Olipa ihana aamunavaus tähän päivään tää teksti ja kyllä hyviä muistutuksia näin 25 vuotiaallekin nuorelle ;) En oo varmaan koskaan kommentoinut, mutta oon lukenut ihan alusta lähtien tätä ihanaa blogiasi. Vaikutat huipputyypiltä! Itse opiskelen ja asustelen tällä hetkellä Jyväskylässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on joo hyvä ohjenuora vaikka minkä ikäisille! Nuorena ehkä kuitenkin eniten kaikki vielä hakusessa! :D Kiva kun rohkenit kommentoimaan <3 :)

   Poista
 40. Kiitos tästä postauksesta. Tää oli tsemppaava ja pisti mietityttämään. Etenkin 7. kohta kolahti. Olen tällä hetkellä lukion tokalla ja tää vuosi onkin menny opetellessa, että välillä voi ottaa iisimmin, satunnaiset huonot numerot ei kaada maailmaa ja kaikessa ei tarvi olla aina täydellinen. On mahtavaa olla hyvä eri asioissa, mutta vielä tärkeempää on olla hyvä itselle ja omalle hyvinvoinnille.
  Kiitos muutenkin blogistasi, sanoistasi, resepteistäsi ja motivaatiosta, jota hehkut! 😚
  Terkuin, Pohjois-Pohjanmaalta 17-v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset sinne Pohjanmaalle ja hienoa kuulla, että sulla on arvot kohdillaan ja oot tajunnut, että tärkeintä on olla hyvä itselle! :) <3

   Poista
 41. 24, Kuopio.
  Sun blogi on yks mun lemppareista!:)

  VastaaPoista
 42. Haha näin niin itteni nuorempana joissain kohissa. Erityisesti ekassa kohtaa. Ne piirteet, mitä vihasin on nyt jo omia suosikkeja. Kiusaamisjutusta oon ehdottomasti samaa mieltä. Olin samaa mieltä jo hyvin nuorena. Meijän ala-asteenopettaja mainitti jo sillon, että myös ne ihmiset jotka ovat hiljaa kiusaamisen tapahtuessa ovat yhtä syyllisiä. Opetus on, että puutu kiusaamiseen. Ja täällä Rovaniemellä asun ja 25 v. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh, sama homma! :D joo, niinhän se on, että kaikki jotka ns. "Hyväksyy asian" on tilanteeseen osittain syyllisiä...

   Poista
 43. Hahaa täällä ilmoittautuu vanhus, 30v ja Espoosta! Seuraan sinun ja siskosi blogia 😊 hyviä neuvoja Essi 👍

  VastaaPoista
 44. Tykkään todella sun blogista, erityisesti positiivisuudesta ja monipuolisuudesta :) Susta saa myös oikeesti välittävän ja ihanan oloisen kuvan❤️ Täällä 22v tyttö Seinäjoelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana ihana kommentti <3 paljon kiitoksia Seinäjoelle! :)

   Poista
 45. Vastaukset
  1. Taas Oulu! :) Sieltä on paljon näköjään porukkaa täällä! :)

   Poista
 46. Ihanan erilainen postaus❤️ Ja samaa mieltä tosta kiusaamisesta varsinkin.. itseäni kiusattiin kun olin ala-asteella ja se edelleen vaikuttaa mun itsetuntoon ja käsitykseen itsestäni.. 20v tytteli Helsingistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, kiva kun tykkäsit! :)<3 No niinpä. Mullakin vaikuttanut siinä, että on ollut vaikea olla ihan oma itsensä tuntematomien/uusien tuttavuuksien seurassa ja aina vähän pelottaa alkuunsa, että mitähän nuo nyt ajattelevat..

   Poista
 47. Mitä mieltä oot bkr juomapulloista (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä, että piti googlettaa, että mikäs se nyt onkaan! :D Oon kyllä nähnyt noita kaupoissa, mutta nimeä en tiennyt. Söpöjähän nuo ovat! :)

   Poista
  2. Mä en oo kyllä suomessa missään nähnyt 😳

   Poista
  3. Heii missä kaupassa oot nähnyt!!! ;0 näitä ei nimittäin pitäisi suomesta löytyä mistään

   Poista
  4. Hahah, ehkä ne on ollut sitten jotakin "feikki" versioita noista oikeista, kun mähän siis googlettelin noiden kuvan vaan nopeasti ja saman näköisiä pulloja nähnyt, mutta ei varmaan sitten noita oikeita kuitenkaan. :D

   Poista
 48. Hyviä neuvoja! Olisinpa kuullut noi sillon lukioikäisenä:D mutta täällä 22-vuotias Vantaalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, ihan harmittaa, että niin monet asiat piti kokea aina kantapään kautta! :D

   Poista
 49. Aivan ihana teksti! Sinun pikkusisaruksilla on kyllä hyvä kasvaa, kun on noin ihana, hyväsydäminen isosisko elämässä <3 ja 20v, Ylitornio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kiitos. <3 Olispa vaan vielä tarpeeksi aikaa olla enemmän niiden pikkusten kanssa. :(

   Poista
 50. 16-v tyttö Tampereelta! Selailen usein vanhoja postauksiasi, mukavaa luettavaa.

  VastaaPoista
 51. Ihana, hyvän mielen postaus :) täällä yksi 21v(apua?!) lapista lähtenyt ja kaliforniaan päätynyt lukija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapista! :) Meillä mökki ja mummi Kemijärveltä päin. :) Kiva kun pidit <3

   Poista
  2. Meillä kans mökki suomulla eli aika samoilta hoodeilta! Pieni maailma <3

   Poista
  3. Suomu! Lasketellaan siellä aina, kun ollaan mökillä! :)

   Poista
 52. 23v nainen Tampereelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereeltakin yllättävän paljon porukkaa! :)

   Poista
 53. Ihana Essi! <3 Tää oli just sopivaan kohtaan sattunut muistutus näin 23-vuotiaallekin mimmille :) Huh sait mut oikeen kyynelehtimään haha! Ihanaa kevättä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, ihana kuulla että tää herätti vahvojakin tuntemuksia! :) Ihanaa kevättä sinne myös <3

   Poista
 54. Nainen, 25, Tampere (Järvenpäässä kasvanut)

  VastaaPoista
 55. 25v, Vantaa :)

  Oli kyllä ihan sairaan hyvä teksti, nää jutut kun ois tajunnut sillon teininä jo niin elämä ois ollut paljon helpompaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh, no niinpä. Kai se sitten kuuluu siihen kasvamiseen, että pakko mokailla ensin ja oppia sitten! :D

   Poista
 56. Tää oli ihan mahtava postaus Essi! Vaikken enää itse kohderyhmään kuulu niin aikanaan just tälläinen postaus olis tullu tarpeeseen, monta kohtaa haluaisin sanoa 10 vuotta ja vielä 5 vuottakin nuoremmalle itselleni. Täydet pisteet siis tästä, uskon tän herättävän ajatuksia monessa nuorison edustajassa ja se on hyvä juttu :)

  Ja näin isosiskonsa toiselle isosiskolle haluaisin vielä sanoa, että onnekkaita on he, jotka sun pikkusisaruksias ovat ♥ Kaikki ei saa noin fiksuja ja hienoja oppeja isosiskoltaan eikä kaikkien isosiskot näytä yhtä hyvää esimerkkiä tai välitä yhtä paljon. Mä ite oon aina suhtautunu isosisko-titteliin kunniatehtävänä ja sydäntä lämmittää aina, kun huomaan, että joku muukin tekee niin. :)

  Erika (25 v & Tampere)

  VastaaPoista
 57. N 23-v Helsingistä (ent. Järvenpää) :)

  ps. tää postaus oli superi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! No meillä samat asuinkulmat sitten! :)

   Poista
 58. Aivan ihana postaus!♥ Täällä 22-vuotias Oulusta. :-)

  VastaaPoista
 59. Täällä 17-vuotias järvenpääläinen :) alusta asti seuraillut sun blogia, oot huippu! <3

  VastaaPoista