lauantai 18. helmikuuta 2017

Nuku tarpeeksi

Moiksan!

Mulla on ollut koko alkuvuoden ihan mielettömän hyvä olo! Okei, on ollut tietysti joukossa harvakseltaan niitä vähän vedottomampiakin päiviä, mutta yleinen olotilani on ollut energinen, aktiivinen ja iloinen. Pohdiskelin, että mitkä kaikki tekijät ovat vaikuttaneet tämän fiiliksen saavuttamiseen ja tajusin, että suurimpana muutoksena mulla esimerkiksi viime syksyyn verrattuna on ollut riittävät yöunet.

Olen ollut kyllä aina sellainen, että mun on täytynyt saada nukkua tarpeeksi, tai mistään ei tule oikein mitään, mutta mulla ei ollut kokemusta aikaisemmin siitä, kun ne yöunet jäävät liian vähäisiksi pitempiaikaisesti. Nyt kun kokemusta löytyy, niin voin sanoa, että EN SUOSITTELE päästämään itseä siihen tilanteeseen ja itsekin olisin voinut välttää tilanteen pienillä muutoksilla arjen rytmissä, mutta kun ei millään malttanut.

fullsizeoutput_6cd

Mulla tosiaan työharjoittelun ja työn yhdistäminen, uusi parisuhde ja aktiivinen elämäntyyli aiheuttivat syksyllä sen, että napsin tunteja yöunistani ja ajattelin, että kyllä se parilla ylimääräisellä kupilla kahvia korjaantuu ja nukkua ehtii haudassakin. Eipä korjaantunut ja jos en sinne hautaankaan tahdo astella ennenaikaisesti, niin sitä unta tarvitaan ja kipeästi! :D

Univelka ei vaan saa sua muuttumaan aivottoman oloiseksi zombieksi suurimmaksi osaksi päivää, vaan se on myös ihan oikeasti riski sun koko terveydelle.

fullsizeoutput_6bd

Univaje

- Aiheuttaa stressiä 
- Pienentää kasvuhormonin tuotantoa ja sokerinsietokykyä
- Aiheuttaa ylipainoa
- Heikentää vastustuskykyä
- Aiheuttaa muistivaikeuksia
- Vaikeuttaa keskittymistä
- Aiheuttaa ärtymystä
- Alentaa kipukynnystä
- Heikentää päättelykykyä ja tarkkaavaisuutta 
- Alentaa suorituskykyä
- Aiheuttaa masennusta

fullsizeoutput_6c5

Melkoinen lista huonoja puolia ja unettomuushan voi ihan oikeasti jopa johtaa kuolemaan, kun elimistön immuniteettijärjestelmä pettää liian pitkästä valvomisesta! Hyi. Alkoi ihan ahdistaa ajatuskin siitä, miten on päästänyt itsensä tuohon tilanteeseen. Aloin huomaamaan melko nopeasti muutoksia elimistöni voinnissa ja myöhemmin myös ulkonäössäkin. Jotenkin en mieltänyt alkuun kuitenkaan unenpuutetta kovinkaan vakavaksi jutuksi vaan ajattelin, että urheilemalla ja syömällä hyvin ei sitä untakaan tarvitse ihan niin paljoa, mutta sitten mun vastustuskyky petti terveellisistä elämäntavoista huolimatta.

fullsizeoutput_6bb

Syksyn alussa tunsin itseni vain laiskaksi ja väsyneeksi ja työpäivät meni välillä semmoisella zombie-modella, että hyvä kun työkavereiden kysymyksiin tajusin vastata takaisin. Tuossa vaiheessa sai itsensä kyllä vielä tsempattua ja kävin vielä ahkerasti salilla ja söin monipuolisesti.

Pitemmälle syksyyn porskuttaessa aloin huomaamaan, ettei edes kolmas kuppi kahvia auttanut silmiä pysymään kunnolla auki ja olo alkoi olla todella raskas, tiputin viikosta salikäyntejä ja ruokahalu alkoi olla heikompi. En jaksanut keskittyä työpäivän jälkeen oikein mihinkään, enkä sopinut enää treffejä kavereiden kanssa illoille. Kouluhommien aloittaminen tuntui ihan mahdottomalta ja lykkäsinkin verkkokurssien tehtäviä ihan viimeisiin palautuspäiviin tai palautin jäljessä.

Syksyn lopulla taisin lopettaa bloginkin raapustamisen ja oli vähän sellainen olo, ettei mulla ole oikein mihinkään ylimääräiseen voimia. Oli toki ihania hetkiä paljon, mutta mun elimistöstä oli kokonaan veto pois. Mulla tuli kaikenlaisia iho-onglemia, joita mulla ei aikaisemmin ole koskaan ollut, lääkärissä epäiltiin anemiaa kalpeuden vuoksi, olin jatkuvasti flunssien pyörityksessä ja muutama pahempikin sairastuminen iski vastustuskyvyn heiketessä. Siinä vaiheessa tajusi, ettei voi syyttää enää "pimeää aikaa" vaan joku mättää omassa elämänrytmissä. Ihminen ei pysy terveenä, jos ei ole koko paletti kasassa, johon kuuluu: Kunnosta huolehtiminen, terveellinen ja monipuolinen ravinto ja riittävä lepo ja uni. Tästä opin, että uni on näistä oikeastaan se tärkein tekijä, sillä muutaman päivän huonompi ruokavalio tai urheilun vähentäminen ei saa elimistöä yhtä nopeasti yhtä huonoon jamaan kuin yöunien vähiin jättäminen.

fullsizeoutput_6ca

Unirytmini korjattuani en olekaan ollut vielä kertaakaan kunnolla kipeä, suurin osa päivistä kulkee täysillä elinvoimilla, ruokahalu on palannut kovempana kuin koskaan, motivaatio kuntoilua, blogia ja koulua kohtaan on raiteillaan ja ajatusmaailma kaikkea muutakin kohtaan on paljon valoisampi. Jatkossa siis tiedän, että elinvoimaisen elämän salaisuus on riittävissä yöunissa. ;) 

17 kommenttia:

 1. Samaa mieltä! Unirytmi on oikeasti yllättävän tärkeä osa elämää.. itse pyrin aina nukkumaan n. 9 tunnin yöunia ja yritän pitää säännöllisestä rytmistä kiinni.. on ollut hauska huomata miten pitkälle terveyden kanssa pääsee jo pelkällä sillä unella :) sitten kun vielä saa loputkin tuosta sun mainitsemasta paketista kasaan niin on aika lähellä täydellistä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh joo kyllä ne yöunet on se juttu, mistä ne perusvoimat ja elämäneliksiirit lähtee ja nää muut jutut sitten vaan tukee pitkin päivää sitä energistä oloa! :) 9h unet olis kyllä aika goals, mutta kunhan tulee edes se 7-8 oon tyytyväinen! :)

   Poista
 2. Huh, onneksi oot kuitenkin nyt saanut tän vuoden puolella muutettua tuota sun unirytmiä ja nukut taas kunnolla. Tuo syksy kuulostaa kyllä ihan kamalalta. :(
  Ja toi takki. <3 En vaan pääse siitä yli. :D Mikä koko sulla muuten on tuosta? (Elättelen toivoa, että vielä löytäisin sen jostain :D)
  T. takkiin rakastunut, joka siitä aiemminkin kommentoi :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy ei tuntunut kuitenkaan onneksi kamalalta, kun oli paljon ihanaa tapahtumaa ja ihmisiä ympärillä, mutta se kehon sisäinen hyvinvointi on kyllä palautettu nyt taas kohdilleen tämän vuoden puolella! :) Heheeh, voi harmi kun se takki jäi noin kummittelemaan! Ehkä ensi talven mallistossa samantapaisia? ;)

   Poista
  2. Hei itse ostin ton saman takin viime viikolla Aleksanterinkadun Guessiltä, kokoja oli vielä ainakin S ja XS silloin ihan hyvin jäljellä! :)

   Poista
  3. Kyseinen kommentoija kun ei asu Helsingin lähellä :( Mut kiitos vinkistä! Olisko viikonloppu reissu Hki mitään? ;) :D

   Poista
  4. Kiitos vinkistä! :) Meillä on itseasiassa ihan kohta hiihtoloma, niin varmaan jo ens viikolla pääsee lähtemään Helsinkiin päin moikkaamaan perhettä ja kavereita, ehkä toi takkikin voisi hyvällä tuurilla vielä löytyä sieltä liikkeestä silloin! :D

   Poista
  5. Helsingissä käy äkkiä päiväseltäänkin jos lentokoneella kulkee ;) takkia rakastavalle anolle vinkkinä, että jos reissu Hki ei onnistu niin kurkkaappa zalando.fi itse ainakin olen sieltä löytänyt joitain vaatteita joita ei kaupoissa näy

   Poista
  6. Joo toi on kyllä totta, täältä Oulustakin asti pääsee alta tunnissa lentäen sinne, jos isommalla koneella lentää. :) Toisaalta sitten on taas se, että pitäis varata lennot suht hyvissä ajoin, jos mielii järkevän hintaisia lentoja saada. Ajoissa kun varaa, niin lennot voi hyvinkin olla vain 50-60€ menopaluu, mutta ne saa yleensä silloin tosiaan varata useita kuukausia aiemmin. Zalandosta olen myös yrittänyt tuota takkia etsiä, mutta ei toistaiseksi ole sieltäkään löytynyt. :(

   Poista
  7. Mmhöh. Takkia metsästetty tänään tuloksetta Aleksanterinkadun liikkeestä, ei löytynyt enää. :( Enkä kerennyt enää kiireessä käydä siellä toisessa liikkeessä, täytyypä joku päivä käydä vielä siellä.

   Poista
 3. Moikka!
  Olipa hyvä postaus! Herätti kyllä ajattelemaan omia arjen rytmejä :D
  Onko Dubain matkasta tulossa postausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkaa! Joo, kyllä nää on tärkeitä asioita miettiä ja huomasi taas kyllä loman jälkeen, miten vähemmät yöunet veti taas voimat ihan alas! Nooh täältä taas tasataan Suomi-rytmi kuntoon ja eiköhän se siitä lähde taas rullaamaan! :D Tulee kyllä, heti kun saan ladattua kaikki kuvat koneelle ja ajatukset kasaan reissusta! :)

   Poista
 4. Sekin on kyllä tärkeää, että ei nuku liikaa! Mä olin n. vuosi sitten vielä todella masentuneen oloinen kun olin työttömänä enkä opiskellut, niin ei ollut oikein mitään tekemistä. Ei ollut yhtään ystäviä kenen kanssa jutella tai viettää aikaa. Silloin nukuin helposti yöunet "kellon ympäri", kun ei ollut kuitenkaan mitään syytä nousta aamulla ylös sängystä. Iltapäivällä olin sitten niin väsynyt, että nukuin parin tunnin päikkärit. Nukuin siis vuorokaudessa jopa 14 tuntia! Ei ihme, että olo oli koko ajan pökkyräinen enkä jaksanut tehdä mitään.

  Helpotti vasta sitten kun pakotin itseni nousemaan aikaisin aamulla ylös vaikka ei ollutkaan kiire mihinkään. Ikään kuin teeskentelin itselleni, että olisin menossa vaikka töihin tai kouluun. Heräsin klo 7, söin aamupalan ja menin ulos kävelylle katsomaan kun muut rientivät reppu selässä kouluun tai töihin. Pakotin itseni lupaamaan, että en menisi enää nukkumaan kun tulen kotiin, vaan keksin aina jotain tekemistä. Vaikka ihan "turhaa" tekemistä, kuten blogien lukemista tai vaatekaapin järjestämistä. Aika nopeasti huomasin, että olo piristyi ja sain lisää energiaa kun en käyttänyt sitä energiaa nukkumiseen.

  Nyt onneksi on asiat hyvin ja opiskelen ekaa vuotta korkeakoulussa alaa josta tykkään todella. Käyn opintojen ohella töissä ja harrastan taas urheilua ja liikuntaa. Muutin opintojen perässä uuteen kaupunkiin jossa olen saanut tutustua uusiin ihmisiin ja "aloittaa alusta" puhtaalta pöydältä.

  Tulipa tästä nyt pitkä kommentti, mutta Essi sun blogi auttoi mua paljon tuon mun "masennuskauden" aikana. Opin aina aamukävelyn aikana odottamaan sitä, että kun pääsen kotiin laitan teeveden kiehumaan ja menen katsomaan onko Essi kirjoittanut jotain uutta. Tuli monesti tosi hyvä mieli kun lueskelin sun juttuja ja kommenttikentästä muiden lukijoiden kommentteja. Liikunta- ja ruokapostauksista sekä muista hyvinvointiin liittyvistä jutuista sain paljon intoa. "Mäkin haluan voida hyvin!"

  Ihailen sua vieläkin tosi paljon ja käyn yhä säännöllisen epäsäännöllisesti lukemassa sun blogia. Oon miettinyt itsekin blogin aloittamista, mutta toistaiseksi en ole uskaltanut negatiivisten kommenttejen ja juorujen pelossa. Sen verran on valitettavasti tullut luettua niitä ikäviäkin kommentteja ja keskustelupalstoja. Se on harmi.

  Ei, mutta nyt jätän vihdoin tämän kommentin tähän! Tarkoitus olikin vain kommentoida, että liika unikaan ei ole hyvä homma, mutta näin pitkä sepustus tuli kirjoitettua nyt kun kerrankin ehdin tietokoneelle.

  Mukavaa alkavaa kevättä, Essi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos valtavasti ihanasta kommentistasi. <3 Ihana kuulla, että oon voinut tsempata edes hitusen vaikealla hetkellä. Oot ihan oikeassa, että liika uni ei oo hyväksi myöskään. Itsekin oon ihan pökkyrässä koko loppupäivän, jos nukun yli 10h yöunet. Kaipa se on ihan tutkittukin juttu, ettei liika uni ole hyväksi. Mahtia kuulla, että oot ponnistanut itsesi hyvään rytmiin jo ennen noiden pakollisten velvollisuuksien alkamista. Blogin aloittamisessa voin rohkaista, että ainakin itse olen saanut täältä paljon enemmän iloista mieltä kuin ikäviä juttuja niskaan! :) Kivaa kevättä sinne sulle myös!

   Poista
 5. Moikka!
  Ei nyt varsinaisesti liity ihan tähän postaukseen, mutta syöttekö Annin kanssa yleensä tosi terveellisesti kun ootte vartaloiltanne niin hyvässä kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo arkena yleensä melko terveellisesti, monipuolisesti ja paljon. :) Ei noudateta kumpikaan kuitenkaan mitään tarkkaa ruokavaliota ja itse en ainakaan pidä tiukkaa linjaa minkään ruoka-aineenkaan kohdalla. Jos tekee mieli herkutella silloin tällöin, niin sitten myös vähän herkuttelen. :) Tarpeeksi treeniä ja paljon monipuolista ja terveellistä sapuskaa, niin hyvin kulkee! :D

   Poista
 6. Hei Essi! Tää kommentti ei nyt liity postauksen aiheeseen, mutta tarvitsisin kipeästi ulkopuolisen mielipidettä :D kyse on siis työpaikasta, oon seurustellut poikaystävän kanssa 6 vuotta ja meillä on yhteinen asunto opiskelupaikkakunnalla! Mulla loppuu nyt opinnot ja poikaystävällä jatkuu vielä muutaman vuoden. Mulle tarjottiin töitä kotipaikkakunnalta vuodeksi, välimatkaa tulis n. 100km! Nyt en tiiä ottaisinko vuoden sopparia vastaan vai koitanko ettiä töitä opiskelupaikkakunnalta :( mitä sä tekisit?

  VastaaPoista