keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Painon nostaminen terveellisesti

Heipsan hei!

Vuoden alussa kirjoittelin siitä, miten syksy verotti voimiani henkisesti ja fyysisesti. Kuntosalikerrat jäivät kiireen vuoksi loppuvuotta kohden lähes olemattomiin ja siinä samalla ruokahalu alkoi hitaasti hiipua. Vuoden vaihteessa hämmästyin, kun kävin porukoideni luona Saksassa vaa'alla pitkästä aikaa ja huomasin pudottaneeni painoa 3 kiloa. Olen kirjoittanut tännekin joskus, että olen painanut viimeiset 4 vuotta aina itseni punnittuani 56 kiloa. Jopa asuessani Thaimaassa 5 kuukautta painoin täsmälleen saman verran kotiin palatessani kuin reissuun lähtiessäni, vaikka ruokavalio reissussa hyvin erilainen olikin kuin Suomessa. En siis ole koskaan erityisesti tarkkaillut painoani ja välillä punnitusteni välissä onkin ollut jopa vuosi aikaa.

fullsizeoutput_1663

Olin toki huomannut yleisessä energiatasossani ja kropassani, ettei lihaksia ja urheilullista olemusta ollut enää jäljellä paljonkaan, mutta jotenkin ajattelin, ettei paino olisi silti noin paljon lähtenyt laskemaan puolen vuoden aikana.

fullsizeoutput_1667

Halusin tähän kuitenkin välittömästi muutoksen, kun aikaa löytyi arjesta taas enemmän ja tammikuussa aloitin projektin, jossa palautin säännöllisen kuntosali- ja ateriarytmin päiväjärjestykseeni ja katsoin vähän tarkemmin, millaista ravintoa suuhuni tuuppasin.

fullsizeoutput_1203

Ateriarytmi

Pitkien ja hektisten päivien vuoksi ateriarytmini kärsi ensin vahingossa kiireessä uusia asioita oppiessani ja myöhemmin ei vain yksinkertaisesti ollut enää nälkä yhtä nopeasti. Tammikuusta lähtien aloin kiinnittää siis huomiota siihen, että tuli taas syötyä mielellään 5 kertaa päivässä, mutta vähintäänkin sen 4 kertaa.

Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja energiatasot ja vireyden päällä koko päivän! Itselleni sopivin rytmi on syödä 3-4 tunnin välein niin, että päiväni sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan.

fullsizeoutput_1674

Energiaa terveellisesti

Säännöllisen ateriarytmin lisäksi tarkkailin, että jokainen ateriani sisälsi tarpeeksi hyviä rasvoja, hiilareita, proteiineja ja vitamiineja. Koitin siis syödä mahdollisimman monipuolisesti ja välipaloilla kiinnitin huomiota siihen, että sain tarpeeksi energiaa vaikkapa kuntosalia ennen tai sen jälkeen. Tällöin välipaloilla kului usein vaikkapa pähkinöitä ja avokadoja hedelmien, smoothieiden ja eväsleipien kaverina.

fullsizeoutput_166a

Säännöllinen treenaaminen

Kuntosalille mars! Niin se vaan on, että sitä painoa nostetaan kuntosalilla. Okei, on totta, että joillekin on todella vaikeaa nostaa painoa juurikin treenaamalla, mutta itselleni se on ollut aina tapa, jolla saan kroppaan lisää muotoa ja painonkin kohoamaan. Kunhan muistaa siis samalla syödä tarpeeksi ja monipuolisesti!

Pienillä, mutta merkittävillä teoilla olen nostanut tässä 4 kuukauden aikana painoni takaisin tuohon tuttuun ja turvalliseen numeroon ja nyt alan jo itse huomata ulkoisestikin, että alkaa saada taas vähän sitä lihastakin luiden ympärille. Mikään iso muskelinainen musta ei varmaan koskaan voi tullakaan, mutta mulla on huomattavasti parempi olo omassa kehossa, kun lihasta edes hitusen löytyy ja energiatasot on taas kohdillaan! Pahinta tuossa painon putoamisessa olikin juuri se, että mun yleinen olotila oli niin heikko ja voimaton.

Nyt jatketaan näillä eväillä energisin mielin ja kehoin tuleviin haasteisiin! Pitäkää itsestänne ja kehoistanne hyvää huolta vaikka kesä ja lomakausi alkaakin pian! ;) 

14 kommenttia:

 1. Mulla on ollut vuoden alusta (vaihtelevalla menestyksellä - motivaation ylläpitäminen on ollut yllättän vaikeaa) sama projekti, eli nostaa painoa terveellisesti ravintorikkaalla ruokavaliolla ja kuntosalitreenillä. Olisi kiva kerrankin kesällä olla "rantakunnossa" mikä mulla tarkoittaa sitä, etten olisi ihan laiha ruipelo, vaan olisi kiva olla niitä muotojakin vähän lihaksien ja rasvankin muodossa. :-D Painoa oon kyllä jonkin verran seurannut, mutta sitä vaa'an lukemaa paljon tärkeämpi on mulle se peilikuva, vaikka kyllähän se vaakakin vähän suuntaa antaa. Paino on kyllä muutaman kilon noussut, mutta peilikuvaan en ole vielä läheskään tyytyväinen. :-(

  Sulla on kyllä upea kroppa ja tää postaus oli kiva ja hyödyllinen! Sun blogi on muutenkin mahtavan monipuolinen ja aidon oloinen. Keep up the good work!

  PS. Näyttäispä itsekin yhtä hyvältä salilla, haha! ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin peilikuva on ja oma olotila on yleensä aina se mittari, mutta tuo punaaminen tapahtui vähän sattumalta ja sen avulla huomasi nopeammin, että olihan sitä peilikuvastakin kadonnut massaa. :D Mulle toi muutos oli tietenkin nopeampi siksi, että se on se mun normaalipaino johon takaisin nostin, mutta sulla voi olla hankalampaa jos sun "kroppa" hakeutuisi itse helpommin sinne hoikempaan olemukseen. Ei kuitenkaan mahdoton projekti, mutta kärsivällisyyttä ja ruokaa ja liikuntaa sopivassa suhteessa! :)

   Poista
 2. Siis sun kummityttö on ihan sun näkönen! Ihana! :D ihan sama nykerönenä ja samannäköinen hymy/nauru :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin se kyllä vähän on! :D Ollaan kaikki peritty maaninkojen nykeröpiirteet! :D Vois mennä mun omasta lapsesta. :'D <3

   Poista
  2. Munkin mielestä vois luulla sun omaksi tyttäreksi! Hauska vihdoinkin nähdä kummitytöstä kasvokuva :) eikö ollutkin Minea nimeltään? Muistelen Annin kertoneen joskus blogissaan

   Poista
  3. Hehee, olisipa mun vauva yhtä söpö joskus tulevaisuudessa! <3 Joo no noita tunnistettavia kuvia ei olla oikein haluttu laittaa, ennen kuin vaavit ovat sen ikäisiä, että osaavat itse sanoa, saako heistä kuvaa lisätä. :) Ja nimeäkään en tahdo sen kummemmin täällä julkaista, mutta lähellä oli tuo veikkaus silti! :D :)

   Poista
 3. Voisitko kuvitella postaavasi silloin tällöin kosmetiikkatuotteista, jotka olet käyttänyt loppuun? Siis sen sijaan että esittelisi kuinka olet ostanut/saanut sitä sun tätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin hyvinkin, siitä tulis ihan superhauska! :'D Voisin tehdä rip- meikkilaukku, koska sekin vetelee viimeisiään!

   Poista
 4. Vitsit mikä postaus! Ihana varsinkin tuo otsikko :D Joka ikisen nuoren tytön ja naisen tulisi kyllä tämä postaus lukea, kun tuntuu että maailma pyörii vain laihduttamisen ympärillä vaikka oikeasti ihmisen tulisi vain huolehtia painonhallinnasta. Susta on Essi mulle tullut merkittävä roolimalli ja oot sitä varmasti myös muille lukioille :) on tosi tärkeää, että joku avaa joskus suunsa siitä miten syömällä ja treenaamalla oikein voi näyttää aivan uskomattoman upealta ja on tosi hienoa että päätit tästä aiheesta kirjoittaa <3
  Kiva, että oot löytänyt ne sulle oikeat tavat pysyä sun terveessä tavoite painossa ja on mahtava huomata että osaat arvostaa terveitä elämäntapoja ja muotoja :D Jatka samaan malliin. Tuut varmasti vielä vaikuttamaan positiivisesti monen inmisen elämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos valtavasti tästä kommentista! Paino asiat on aina vähän nihkeitä ja henkilökohtaisia juttuja, mutta kun joka tuutista tulee sitä laihdutus settiä, varsinkin näin keväisin "kesäkuntoon 2017", niin halusin jakaa hieman toisenkin näkökulman painokamppailuihin! :D Kiitos vielä ja kiva jos postaus oli mieleinen. :) <3

   Poista
 5. Tämä ei nyt liity tähän postaukseen, mutta sähän olit Kreikassa pari vuotta sitten, niin minkälainen hintataso siellä oli ravintoloissa? Siis tottakai riippuu kuinka hieno ravintola kyseessä, mutta paljonko yleensä jouduit maksamaan vaikka ravintola-aamupalasta/brunssista tai illallisesta? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamupalasetin sai ehkä 5-8e hintaan ja illallinen riippuen ravintolasta ja sen sijainnista ehkä 5-15e. Halvempaa kuin Suomessa, mutta selkeästi olivat hinnat kohonneet siitä, mitä ne joskus ennen ovat olleet ja nythän voi olla, että on vieläkin hintataso kohonnut. Ihana paikka kuitenkin! <3 :)

   Poista
  2. Kiitti vastauksesta :) Jep, odotan innolla matkaa! Sunnuntaina lähdetään :D

   Poista
  3. Oijoi! Aivan ihanaa reissua, nauttikaa lämmöstä! :)

   Poista