keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kevään liikuntatottumukseni

Huomenet itse kullekin säädylle. <3 Pakko heti tähän alkuun vielä sanoa, että KIITOS. Iso kiitos kaikille viime postaukseen kommentin jättäneille. Ette voi varmaan ymmärtääkään, miten suuri "voimavara" teidän kaltaiset lukijat ovat bloggaajalle. Paremmin ei olisi voinut blogini toinen vuosi lähteäkään käyntiin edes suurimmissa unelmissani ja motivaatio tätä touhua kohtaan ei ole ollut varmaan koskaan näin huipussaan! Kiitoskiitoskiitos. 

Nyt sitten sukellus urheilun maailmaan! Uudenvuoden lupauksien joukossa pyöri tavoite kunnon kohottamisesta. Salilla on tullut käytyä nyt parin vuoden verran, mutta sen yleiskunnon kehittäminen onkin jäänyt sitten hieman vähemmälle. Kevääksi otinkin siis tavoitteekseni lisätä hieman aerobisen liikunnan osuutta viikottaisissa treenailuissani ja ottaa viimeinkin lenkkeilyn rutiininomaiseksi osaksi elämää. Pienin askelin on lähdetty liikkeelle rakentamaan näitä uusia tottumuksia ja mitään yhtäkkistä jokapäiväistä lenkkeilyä en ole yrittänytkään missään vaiheessa ottaa tavaksi.

044

089

Aloitin siis heti suurimpien lumikinosten kadotessa käymään lenkillä. Aloitin kuitenkin hyvin hyvin kevyesti tsemppaamalla itseni sellaiseen rytmiin, että edes se kerran viikossa tuo tulisi toteutettua. Koin sen helpoksi tavaksi itselleni, sillä yhden lenkin saa kyllä mahdutettua helposti todella kiireiseenkin viikkoon. Tälle ei voinut keksiä mitään tekosyitä. Edes huono sää ei voi estää käymästä yhdellä puolen tunnin hölkällä! :D Lisäksi lenkin pituudet ovat pysytelleet 3-6 km pituisina. Juoksu vauhdinkin olen pitänyt melkoisen rauhallisena ja tasaisena ja pyrin siihen, ettei pidempiä pysähdyksiä tai taukoja osu lenkin ajalle.

094

Nopeasti huomasin, miten helppoa sen yhden lenkin tavaksi ottaminen on ollutkaan, joten parina viikkona olen saattanut lähteä sinne lenkille sitten pari-kolmekin kertaa. Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, että salilla saa laittaa ihanasti aivot narikkaan ja on kiva mennä puhkimaan laitteiden ja liikkeiden pariin oikein kunnolla.

046

078

Nyt lenkillä ollessani olen kuitenkin huomannut, miten paljon lenkin aikana ajatteleekaan kaikkia asioita. En kuuntele nimittäin koskaan lenkillä ollessani musiikkia, sillä haluan olla perillä ympäristöstäni ja kuulla ympärilläni tapahtuvat tapahtumat ja äänet. Tällöin jää kuunneltavaksi vain oma mieli ja hui että, miten paljon tuleekaan ajateltua asioita laidasta laitaan lenkillä ollessa. Tämä ei ole ollut suinkaan negatiivinen yllätys, vaan tuonut pelkästään positiivisempia fiiliksiä lenkkeilyä kohtaan.

099


034

Askel kevenee sitä mukaa, mitä enemmän lenkkikertoja taakse kertyy. On ollut hauskaa huomata, miten saman pituinen matka taittuukin yhtäkkiä helpommin ja nopeammin. Oikea hengitystekniikka ja paras mahdollinen liikerata kaipaa luultavasti vielä pitkään pientä hienosäätöä, mutta jotenkin tuntuu, että nämäkin puolet alkavat hoitua kokoajan paremmin kuin itsestään!

020
 
Nyt takana on pari sairasteluviikkoa, mutta uskallettiin käydä pari päivää sitten Jaakon kanssa reippaalla kävelylenkillä. Kyllä teki hyvää parin viikon tauon jälkeen astella aurinkoisessa säässä raikkaassa ulkoilmassa. Odottelenkin jo innolla, että pääsen taas hölkkäilemäänkin kunnolla. Voiko tämä olla oikeasti nykyään minusta hauskaa? Minä, joka kieltäydyin jossakin vaiheessa kaikista ystävieni huikkaamista lenkkiehdotuksista! :D Ystäväni Dona on kaipaillut mua jo pitkään kanssaan lenkille kokeilemaan tavoitematkaani kymmentä kilometriä ja ehkä vihdoin ja viimein alan olla valmis koitokseen! :D

028

Lenkki se on kevyt kävelykin. Kumppanin kanssa rennolla lenkillä ollessa voi hyvin niin keho, sielu kuin parisuhdekin!

l4

Pyörällä on tullut myös taitettua matkoja yhä useammin. Työmatkat ja nopeat visiitit kaupoille on hyvä suorittaa hyötyliikunnan kannalta ja napata pyörä alle. Itselläni on suunnilleen 3 km matka töihin per suunta, joten päivään saa mahdutettua kivasti 6 km pyörälenkin. Kunnon kohottamisen lisäksi pyörän käyttäminen auton sijaan säästää myös luontoa ja rahaa! :D

431

Lenkkeilyn lisäksi kuntosaliharjoituksissakin on koettu pieniä muutoksia. Alkulämppäni on saanut kaverikseen nyt myös 10 minuutin loppulämpän, jonka taitan yleensä joko juoksumatolla tai crosstrainerilla. Lisäksi olen alkanut tuoda mattotreeniin mukaan enemmän erilaisia aerobisia liikkeitä, kuten hyppyharjoitteita ja muita monivaiheisempia liikkeitä. Olen myös napannut muutamia liikkeitä käyttöön Fox Centerin ryhmäliikuntatiloissa pyörivistä jumppanauhoista. Kunnon ryhmis tunneille en ole vaan vieläkään ehtinyt eksyä! ;D

519

Mites muiden kevään urheilut ovat lähteneet liikkeelle? Löytyykö muitakin, joilla keväisin aerobinen liikunta alkaa ottaa enemmän valtaa? Miten te pidätte huolta aerobisen liikunnan osuudesta ja kuinka monta kertaa viikossa pyritte sitä harrastamaan? :)

30 kommenttia:

 1. mun mielestä on ihanaa näin keväisin lähteä lenkille poikaystävän kanssa. pyritään ainakin kerran viikkoon käydä reippaalla kävelyllä. jotenkin silloin jutellaan niin paljon enemmän ja ollaan yhdessä eri tavalla kuin vaikka sohvalla telkkaria katsoen tai puhelimia näpyttäen. mun mielestä jokaisen pariskunnan tulisi ottaa yhteinen lenkkipäivä viikkoon, sillä se piristää suhdetta niin paljon! vinkkinä vaani jos ei lenkkeily kiinnosta niin ollaan myös pariin kertaan käytt pihalla pelailemassa korista yhdessä ja sekin on ollut tosi hauskaa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ihan totta! Siinä sohvalla möllöttäessä ei sano toiselle välttämättä moneen tuntiin sanaakaan, mutta heti kun lähtee vähän yhdessä ulos liikkumaan niin johan tulee höpöteltyä kaikenlaista! :) meillä kans tuossa ihan lähellä kori, niin pitääkin enää vain se koripallo hommata! :D

   Poista
 2. Harjoittelen toiselle maratonilleni joten juoksu on päämuotoinen treeni vuoden ympäri. Salilla käyn juoksun ehdoilla. Suosittelen kyllä jatkamaan juoksuharrastusta sillä voi olla että jäät pian koukkuun! ;) ja juoksussa on se ihana puoli että loppuenlopuks kehittyy aika nopeasti. Kun 10km taittuu, huomaa että 15km menee myös ja pian 20km lenkki joka sunnuntai on ihan helppo nakki!

  Ihanaa kevään jatkoa ja hyviä lenkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sulla onkin sitten ihan "ammattilaisen" otteet tähän touhuun! :) Musta myös tuntuu, että tähän voipi vahingossa jopa hurahtaa pahemminkin... ;D 20 km lenkeistä en vielä unelmoikaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä! Tsemppii sulle myös maraton treenailuihin! :)

   Poista
 3. Itsekin olen ollut juoksusta kieltäytyvä ihminen vaikka kuinka kauan, mutta nyt viime aikoina olen innostunut, ja innostun vielä enemmän kun huomaa että kehittyy ja jaksaa paremmin ja kovemmin! :) ja sekin inspaa ku koira niin nauttii siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo kyllä paljon motivaatiota, kun huomaa, että tää hommahan alkaa sujua! Nyt on vielä mitä ihanimmat lenkkisäät parhaimmillaan! Oii.. Mäkin aina haaveilen, että jonakin päivänä saan lenkkeillä sitten oman koiran kanssa! :) Muutaman vuoden päästä... :)

   Poista
 4. Itse en juuri lenkillä käy koska penikat ja polvet ärtyvät jo ensimmäisen 100m jälkeen. Tähän voisi auttaa kunnon kengät ja tekniikka kurssi :'D salilla aerobinen hoituu spinning/crossing tunneille ja les millsin attack/step tai combat tunneilla. Pyrin saamaan salilla tasapainoisesti aerobista ja lihaskuntoa joka viikko :) tahmean kevään jälkeen nyt on viimein saatu oikea vaihde päälle ;D ihanaa, että sä olet löytänyt lenkkeilyn ilon ja saanut uusia ideoita treeniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä paha, kun monella helposti meinaa paikat kipeytyä. Mites jollakin purtsilla, kun on pehmeämpi juoksupohja? :) Ompa hyvä, jos saat jakautumaan tasaisesti sekä lihas- että aerobisenkunnon. :) Mullakin lähtee toivottavasti taas rullaamaan pienen tauon jälkeen! :D

   Poista
 5. Ja muuten , missä käyt kirpparilla ? Mua niin tekisi mieli käydä mutta en oikein tiedä mistä aloittaisin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan täällä kotikaupungissa kierrän kaikkia 3 läpi! En tiedä, missä kaupungissa asut, mutta kannattaa googlata oman kotikaupungin kirppikset ja aloittaa vaikka lähimmästä! :D Helsingissä on sitten noita isompia oikein kirppis"tapahtumia" viikonloppuisin, mutta niissä en ole vielä päässyt käymään, kun mulla on aina viikonloput töitä! :( :)

   Poista
 6. Olen itsekin rakastunut juoksemiseen, vaikka aiemmin inhosin sitä sydämeni pohjasta :D Juoksukunto kuitenkin kasvaa nopeasti ja lenkeistä tulee yhä mukavampia ja vaivattomampia! Myös salilla käyn ahkerasti sekä uimassa. Olen ryhtynyt myös syvävenyttelemään päivittäin. Monipuolisuus kunniaan siis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä onkin, kun se alkuun monesti koetaan aina jotenkin todella vastenmielisenä! :D on sen verran helppo liikuntamuoto kuitenkin! :D Juoksukunto tosiaan kohoaa kyllä yllättävän nopeasti. Uiminen olis kyllä kiva aloittaa myös, mutta mä vaan en oo siinä kovin vahva. :D vihasin koulun liikassa uimatunteja! :D Ja venyttelyn tekemättä jättäminen on mun ikuinen pahe! Ehkä mä tästä pikkuhiljaa tuon näitä kaikkia uusia ulottuvuuksia urheiluuni mukaan! :D

   Poista
 7. Täällä toinen kevätlenkkeilijä! Lumien lähtiessä tekee aina paluun lenkkipoluille, joskin sitten kesähelteillä ne polut taas unohtuu :D Pyrin käymään kolme kertaa viikossa lenkillä, joista kaksi hölkkää ja yksi pitempi reipas kävely. Siinä onkin sitten mun aerobinen. Pyöräilystä olen pitempään haaveillut, mutta ilmeisesti rosvot oli vähän eri mieltä asiasta ja vei mun pyörän mukanaan... :/

  Aurinkoisia lenkkipolkuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sun rytmis kuulostaa kyllä tosi hyvältä ja vois olla toteuttamiskelpoinen jopa mullekin! :) Pari kevyttä hölkkää ja vaikka yks kerta viikkoon reipasta kävelyä poikaystävän kanssa! Jooo.. Mähän aloin oikein innostua! :D Sielunsisko siellä siis, multakin lähti nimittäin jonkun aikaa sitten pyörä taas pihasta muille markkinoille... :D mut hei kivaa kevättä sinne ja lenkkeilyn iloa myös! <3

   Poista
 8. Mullakin on toi musiikin kuuntelu lenkillä jäänyt tänä vuonna kokonaan pois. Oon huomannut, että nautin lenkistä enemmän, kun on vaan "omissa ajatuksissa", tai sitten vaan kuuntelee ympäristöä ja omaa hengitystä.

  Koulumatkalla junassa kuuntelenkin sitte musiikkia silmät kiinni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo musiikki toimii mulla sitten täysiä pauhaten tiskatessa, siivotessa, kokatessa ja kotitreenailuiden kaverina! :D juostessa kuitenkin on aivan ihana keskittyä vain omiin ajatuksiin ja luonnon ja ympäristön ääniin. :)

   Poista
 9. Koitin kommentoida kolme kertaa tohon sun vuosipäivä postaukseen, mutta aina painoin vahingossa jostain niin että se mun vääntämä kommentti katosi ja lopulta meni hermot ja luovutin. Jospa tänään olis parempi onni matkassa. :D piti sanoa tosiaan sitä, että vuosiko siitä jo on kun alotit. Tuntuu kuin siitä olis ehkä joku kolme kuukautta. Kauheeta kun tää aika menee nopiaa. Mut toivottavasti sun blogi-into(ja lenkkeilyinto) jatkuu vielä pitkään!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah no ainakin kommentti tuli tällä kertaa perille asti! :D Musta kans tuntuu ihan epäuskoiselta, että tässä on pyörähtänyt jo vuosi ympäri! Tällä hetkellä ainakin into kumpaistakin harrastusta kohtaan on ihan huipussaan. :)

   Poista
 10. Tuli mieleen, että tuleeko sulle joitain tiettyjä samoja kysymyksiä usein tänne blogiin? Jopa siinä määrin, että melkein voisi laittaa erikseen jonkin ''usein kysytyt kysymykset''-osion blogiin? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No muutamia sellaisia yleisiä on ehtinyt ilmaantua, kuten: "millä yleensä herkuttelet?", "missä opiskelet?" ja "millä kirpparilla yleensä käyt?" :D voisi alkaa pikkuhiljaa kasata näitä ylös ja joskus sitten julkaista vastausten kera! :) :D

   Poista
 11. Essi mitä teen,mua kiusattiin ennen paljon ja olen ollut kauhean ahdistunut ja aloin päästä siitä yli mutta kiusaaminen alkoi tänään uudelleen.mun itse tunto romahtaa kohta nollaan enkä pysty näyttäytymään missään. Aattelin että sä ehkä osaisit antaa neuvoja kun suakin on joskus kiusattu,kiitos jo etu käteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävä kuulla. :( tuollainen ei ole koskaan sun syytä ja sun pitääkin muistaa se, ettö sussa ei ole mitään vikaa! Kun oman itsetunnon koittaa pitää kasassa, muiden solvauksetkaan ei voi satuttaa yhtä pahasti, mutta tiedän hyvin, että vaikeaa se on. Miten sua kiusataan, nimitellään vai syrjitään vai miten? Ja miten se viimeksi loppui... Mun mielestä paras keino vastata ilkeilyyn on olla huomioimatta näitä ilkeyksiä lainkaan ja olla vaan itse oma itsensä ja mukava muille. Onko sulla ystäviä tai läheisiä perheenjäseniä. Vietä heidän kanssaan paljon aikaa ja muista, että tärkeintä on, mitä mieltä läheisesi ja sinä itse olette. :) <3 kuulostat kiltiltä ja mukavalta ihmiseltä, eivätköhän ne kiusaajatkin sen nopeasti huomaa, kun et tartu heidän solvauksiinsa vaan jätät ne ihan omaan arvoonsa!

   Poista
 12. Minäkin rakastan lenkkeilyä, se on aivan ihanaa! Lenkillä saa viettää laatuaikaa itsensä kanssa ja koota ajatukset kasaan. Lenkillä jos missä saa flow-tunteen aikaan! Toivon että itsekin voisin harrastaa useammin juoksua, mutta täälläkin mahdoton penikkatauti vaivaa. Jo vuosia kestänyt, leikkaus olisi enää ainoa parannuskeino :/... Se on onnea, kun aina välillä penikat parantuu hetkeksi, ja saa vedettyä sen 20 kilometrin lenkin! Arvosta tuota sinun mahollisuutta pysyä terveenä ja nauttia tuosta harrastuksesta :) olen todella onnellinen sun puolesta, että sulla on se mahdollisuus :) Pidä hauskaa ja ota kaikki irti liikkumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että miten epäreilua tää elämä välillä on! Sellainen joka rakastaisi ja nauttisi lenkkeilystä täysin rinnoin, ei siihen välttämättä pysty sitten "terveydellisistä" syistä, ja niin montaa taas ei lenkkeily kiinnosta pätkääkään vaikka terveet penikat ja kaikki valmiudet siihen löytyisikin... Kiva, kun sulla ei tunnu olevan kuitenkaan kovin katkera olo, vaan osaat iloita muiden puolesta <3 :)

   Poista
 13. Siis juoruja laitetaan liikkeelle ja haukutaan/nimitellään.etsitään musta virheitä.mutta kiitos Essi mulla on nyt paljon parempi mieli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos vähän helpottanut jo, kohta alkaa hei kesälomakin! Sitten ei tarvitse nähdä ketään ikäviä tyyppejä! :D <3

   Poista
 14. Niin onneksi ! Ja kiitos vielä , mukavaa illan jatkoa !<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Syötkö mitään proteiinilisiä? Jos syöt, voitko linkata tai sanoo nimen ja oletko todennut hyväks?:)

   Poista
  2. Moikka! En mä kyllä syö. Oon ollut vähän aina sitä mieltä, että monipuolisella ja runsasproteiinisella ruokavaliolla pärjää hyvin! :) mä tosin en harrastakaan kuin 2-4 päivänä viikossa salia tai lenkkejä, joten proteiinintarve ei senkään vuoksi ole välttämättä niin suuri kuin joillakin. :)

   Poista