keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Treenailu- ja ruokailutottumukset

Täällä treenaamisella ja liikkumisella on ihan valtava merkitys arjen jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan. Jatkuva helle ja kuumuus, rennot lekottelupäivät altailla ja rannoilla, syöminen helposti ja mukavasti ravintoloissa ja toisinaan hyvinkin vähäiset yöunet vievät sun mielen ja kehon hyvin nopeasti täysin lomamoodille! Siis täällä on niin helppo ajautua siihen mielentilaan, että hälläväliä makoillaan nyt sitten vain taas koko päivä, kun se tuntuu niin paljon houkuttelevammalta kuin salille rutistelemaan lähteminen ja hei c'moon mehän ollaan nyt melkein kuin lomalla. Kyllä Suomessa ehtii taas paahtaa.

Voisihan tän vaihdon hyvinkin tuollakin asenteella ottaa, mutta mä oon huomannut miten nopeasti se vaikuttaa mun yleiseen olotilaan varsinkin täällä. Musta tulee ihan tajuttoman laiska ja saamaton! Jos oon viikonkin täällä ihan tuollaisella lomamoodilla, mun kroppa tuntuu niin löysältä ja väsyneeltä, etten meinaisi jaksaa edes paria porrasväliä kavuta hissillä hinailun sijaan tai lähikauppaan tehtävät vedenhakureissut tuntuu mahdottomalta hoitaa jalan, kun tuo skootterikin on kätevästi tuossa pihassa.

Mehän siis kuljetaan täällä lähes poikkeuksetta joka paikkaan skootterilla. Hurautetaan alas kotiovelta hissillä ja kavutaan skootterin kyytiin, jolla etsitään lähin parkkipaikka koululta, ravintolalta, keskustasta tai rannalta. Sitten raahaudutaankin parisataa metriä rannalle, asetetaan viltit paikalleen ja siihen löhähdetään. Tää on juu aivan ihanan rentouttavaa ja mun keho onkin saanut levätä varmaan viimeisen parin vuoden edestä, mutta kroppa alkaa ihan oikeasti huutaa sitä toimintaa!

Oonkin yrittänyt pitää täällä viikoittaisena rytminä vähintään 3 kertaa viikossa salikäynnit ja mahdollisuuksien mukaan pyrin käymään vielä pari ylimääräistä kertaa sen lisäksi. Kipeilyt, reppureissut ja saariseikkailut ovat tulleet välillä salirytmin tielle, mutta muuten oon saanut pidettyä ihan kiitettävästi kiinni tavoitteistani.

106

Aloitan aina treenini jollakin aerobisella ja vaikka Suomessa oon pitänyt tämän osuuden lyhyenä lämppänä (noin 10 minuuttia), olen täällä pyrkinyt juoksemaan, crossailemaan tai polkemaan kuntopyörällä alkulämpäksi vähintään 15-20 minuuttia ja monesti venytän sen 30-40 minuuttiinkin. Arjen hyötyliikunta ja aerobinen onkin nimittäin se, mikä täällä skoottereilla huristellessa puuttuu meiltä melkein kokonaan. Aina juostessa mä oikein tunnenkin, miten kaikki kehon tukkeumat ja laiskistuneet lihakset lähtee liikkeelle ja fiilis on lyhyenkin juoksun jälkeen heti paljon aktiivisempi ja virkeämpi.

145

Meidän sali on siis melkoisen pieni ja vähillä laitteilla varusteltu, joten ollaan hyödynnetty täällä treeneissämme paljon oman kehon painoa ja vapaita painoja. Ollaankin jaettu tyttöjen kanssa monia parhaiksi kokemiamme liikevinkkejä, jotta kaikki saisivat mahdollisimman paljon sitä tuntumaa aikaiseksi ilman niitä kaikenmaailman vempeleitäkin.

140

Hankittiin myös jumppamatot, jotta vatsalihaksia ja selkälihaksia olisi helpompi väännellä. Nää matot on ollut myös todella kätevät, jos jonakin päivänä ei huvita lähteä salille asti, mattotreenin voi vetää nimittäin kätevästi silloin myös kotosalla.

132

131

Teenkin lähes jokaisen treenini päätteeksi jonkinmoisen mattotreenin, johon ujutan ainakin 5 eri liikettä, joita toistan sitten 3 x 15-20. Mulla on toiminut täällä myös Suomessa hyväksi kokemani rytmi, eli teen joka toisella kerralla salilla kädet, kyljet ja selän ja joka toisella jalat, pepun ja vatsat. Jos porukkaa kiinnostaa, voisin koittaa saada jossakin vaiheessa kasattua jonkunlaisia postauksia täältä suoritettavista treeneistä, sillä nää poikkeaa melko paljonkin toisinaan mun Suomitreeneistä.

084

Mitä enemmän treenejä viikossa ehtii suorittaa, sen energisempi ja aktiivisempi yleisfiiliskin vallitsee koko viikon ajan. Tää olotila motivoi kyllä käymään tuolla usein ja käynkin salilla täällä melkein joka päivä, kun emme vietä kokonaista päivää jossakin muualla. Sali menee ikäväksemme kiinni jo puoli yhdeksän aikoihin illasta, joten myöhäiselle iltasalille ei enää ehdi monesti pitkäksi venähtäneen rantapäivän päätteeksi.

Omalta osaltaan salilla ahertamista motivoi myös se pikkuseikka, että hengaillaan täällä lähes 24/7 pelkissä bikineissä, joten urheilullisen viikon jälkeen tämäkin touhu on paljon mukavempaa kuin silloin kun on vain syönyt hyvin, herkutellut ja laiskotellut koko viikon! :D

Ja sitten vielä niihin ruokailuihin! Kuukauden täällä asusteltuamme mä aloin jo hieman huolestumaan, kun huomasin, ettei mun kroppa tai oikeastaan vatsa tottunutkaan tähän uuteen ruokavalioon sitten ollenkaan. Mun oli pakko alkaa vähän tarkkailla mun syömisiä ja menikin varmaan melkein kolme viikkoa selvitellessä, että mitkä ruoka-aineet saivat mun vatsan turpoamaan jalkapalloksi, tekivät yleisestä olotilasta ähkyisän ja huonovointisen ja aiheuttivat toisinaan ihan valtavia kipujakin.

Niin mä sitten lähdin pala palalta kokeilemaan, että minkä ruokarutiinin pois jättäminen toisi helpotuksen mun vatsalle ja se alkaisi taas näyttää ja tuntua normaalilta. Mun epäilykset pähkinöitä kohtaan syttyi heti, kun olin rannalla taas vedellyt melkein kokonaisen pussillisen pähkinäsekoitusta.

ruoka2

Illalla vatsa oli todella turvonnut ja kipeä ja yleisesti ottaenkin oli tosi paha olo. Mä oon aina ollut hirmuisen iloinen siitä, ettei multa löydy mitään allergioita ja nyt alkoi epäilyttää, että pähkinäallergia olisikin ilmestynyt jostakin. Testailujen kanssa oon kuitenkin nyt huomannut, että pienemmät määrät ei aiheuta mulle lainkaan tuollaisia tuntemuksia vatsassa ja täten oonkin saanut ilokseni pyyhittyä allergian mahdollisuuden pois. Ilmeisesti pähkinöiden veteleminen päivittäin pussikaupalla ei vaan tee kovin hyvää vatsalle. Olishan tän voinut kai päätelläkin jo aikaisemminkin... Oikeastaan minkään muunkaan ruoka-aineen veteleminen kasoittain ei taida olla erityisen hyvä idea, vaan pitää löytää se kultainen keskitie. :D Nykyään biitsille lähteekin pähkinöiden kaveriksi pari eri hedelmää tai porkkanoita evääksi, niin ei tule vedeltyä noita koura tolkulla välipalaksi.

ruoka1

ruoka3

Pähkinät karsittiin yhdeksi viikoksi ruokavaliosta kokonaan pois, mutta epätavalliset tuntemukset vatsassa vain jatkuivat! Seuraavaksi kokeilin jättää pois jogurtin ja näkkileivän, joita söin päivittäin aamupalojen, välipalojen ja iltapalojen yhteydessä. Meni viikko tai pari ja kaikki vatsakivut ja turvotukset oli poissa! Mulla ei Suomessa rahkat ja jogurtti aiheuta juuri mitään epätavallista ja ruisleipääkin vetelen monta kappaletta päivässä, mutta ilmeisesti täällä niiden valmistustavoissa tai jossakin on jotakin hieman erilaista, sillä mun vatsa ei vaan siedä niitä täällä vähänkään suurempia määriä. Syön kuitenkin edelleen silloin tällöin näkkärin tai pari ja maitotuotteita tulee vedettyä hieman myös vaikkapa kahvimaidon tai juuston muodossa.

084

Tää on tietysti tuottanut hieman vaikeuksia monipuolisen ruokavalion noudattamisessa aamiaisen, välipalan ja illallisen yhteydessä, mutta oon pyrkinyt löytämään muita vaihtareita näiden herkkujen tilalle.

002

006

001

1422

263

1521

231

268

Erilaiset puurovariaatiot onkin kuulunut mun ruokavalioon aina ja täällä on helppo taikoa vaikka minkälaisia settejä erilaisten eksoottisten hedelmien avulla ja nopeana aamuna banaani, omppu, kanelipuuro pelastaa päivän!

009

Myös kotiruokailuun oon ottanut nyt osaksi viimeisten viikkojen aikana mikromunat! Siis ihan tajuttoman kätevä kikka taikoa itselleen munakas, kun rikkoo kulhoon pari kananmunaa ja sekaan vaikka tompsua, juustoa ja mitä ikinä keksiikään ja työntää mikroon minuutiksi. Halpaa, nopeaa ja herkkua!

1128

854

194

Ravintoloissa lähtee nykyään myös lähes aina joko pääruuaksi tai lisukkeeksi salaatti tilaukseen kun vain mahdollista, sillä jokaisessa ravintolassa täällä ei todellakaan saa salaatteja ja vihanneksien kotiin ostaminenkin tulee paljon kalliimmaksi kuin ulkona syödessä.

On siis ollut hitusen taisteluakin täällä syömisten kanssa, mutta nyt alkaa vihdoinkin löytyä se oikea balanssi ja tuntuu että protskujen, hiilareiden, vitamiinien ja vihannesten saanti alkaa olla pikkuhiljaa kohdillaan. Ihan pian saan tänne vieläpä Annin ja ison ruisleipäpussin, jota myös vatsanikin sietää. En malta odottaa... sitä ruisleipää nimittäin. Heheeh. No onhan se Annikin ihan kiva tänne saada vihdoin ja viimein! Kivaa viikon jatkoa ihmeiset. <3

34 kommenttia:

  1. Kiinnostaa siellä tehtävät treenit!!! :)

    VastaaPoista
  2. Pakko myöntää heti alkuun, että en ole alan asiantuntija, mutta kerron nyt mitä itse olen opiskellut,lukenut ja kuullut juttuja :-D
    Yleensä ruoka-aineallergiat on pienten lasten ongelmia ja osa niistä katoaakin kun lapsi kasvaa. Harvemmin aikuiselle tällänen ruoka-aineallergia tupsahtaa :-D ja ruoka-aineallergiat, ainakin just pähkinät, aiheuttaa tosi voimakkaita ja äkillisiä reaktioita. Eräs tuttavani kantaakin aina laukussaan sellaista piikkiä siltä varalta että on epähuomiossa syönyt pähkinää ja on hän on itse sanonut että jo haju aiheuttaa oireita
    Joku asiasta enemmän tietävä korjatkoon jos olen aivan puppua puhunut! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis pahimmassa tapauksessa allergioissa voi olla noinkin vakavia oireita, mutta monilla saattaa olla esimerkiksi vain vaikkapa kutinaa suussa omenaa syödessään tai vastaavaa, ajattelinkin, josko mulla olis aina ollut lievä pähkinäallergia ja nyt suurina määrinä veteässä sitten tullut oikein esille. Mut ei taida onneksi siitä olla kyse! :)

      Poista
    2. Ruoka-aine allergiat voi tulla aikuisellekin nimimerkillä pähkinä ja kala :) ikää kun tuli ni 19v... se niistä uunilohista ja geishasuklaista :(

      Poista
    3. Joo, niin mä vähän kanssa uumoilin, että on mahdollista allergisoitua myös vanhemmalla iällä. Pienempänä toki varmaan yleisempää. :) Oivoi... Pähkinä ja kala kumpikin vielä niin hyviä! :D :(

      Poista
    4. Voi puhjeta myös aikuisempana.. Ambulansilla sairaalan kun lenkin jälkeisestä omenasta menikin kurkku umpeen! Neiti 24v -.- siihen loppu omenan syönti.

      Poista
    5. Hui, en kyllä tiennyt että voi noinkin vahvana ilmetä yhtäkkiä! Vaarallista... :(

      Poista
  3. Saispa itsekin joskus tuommoisen kropan mikä sulla on :( helpommin sanottu kuin tehty..:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoretta, terveellistä, monipuolista ja riittävää ravintoa ja sun omaan rytmiisi sopivissa määrin monipuolista liikuntaa niin mahdollisuudet on mihin vaan! :) Mun mielestä ruokapäivikset ja viikoittaisten liikuntojen suunnittelut on tosi hyvä tapa pitää vähän kirjaa, missä mennään ja mitä asioita voisi parantaa tai kehittää! :)

      Poista
  4. Olis tosi kiva saada päivitettyä ruokapäiväkirjaa nyt kun sun ruokavalio on vähä muuttunut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hei voisinkin päivitellä! :) Varmaan kuitenkin vasta parin viikon päästä kun Anni lähtee täältä, sillä mulla on meille kaikenlaisia suunnitelmia, missä ravataan tuolla maita ja mäntyjä läpi eikä oo varmaan aikaa ruksailla ylös kaikkia ruokia ja kuvailla! :)

      Poista
  5. Ihana postaus, salijutut aina kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen postaus! :) jotenkin kuvittelin et Thaimaassa ois tosi iisiä syödä monipuolisesti, mut ehkä ne niiden kevyet nuudeliruoat ym tulee kans jossakin välissä korvista ulos :D Onneks sieltä saa paljon tuoreita hedelmiä! Siellä muistaakseni oli sellasia smoothiekojujakin, mistä sai vaikka minkälaisia variaatioita eri hedelmillä ja hinta taisi olla jotakin 50senttiä?! :D ei paha ollenkaan siis! Mut kiva et saat sitä ruisleipää, ja Anninkin siinä kaupan päälle :D kauan Anni siellä muuten on? Mitä aiotte tehdä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis kyllä tosi helppoa, jos multa löytyis hella täältä! Nyt kun pitää syödä kunnon ruuat lähes poikkeuksetta ravintoloissa, on homma hitusen hankalampi. Ja jos jaksaisin käyttää rahaa noihin kauppatarpeisiin, kun esimerkiksi ulkona syödessä salaattiannos saattaa maksaa sen 2e ja itse tehtynä samanmoinen voisi olla joku 5e. :D Joo smoothiekojuja on joka paikassa täällä! Mä vaan tykkään syödä noi hedelmät paloiteltuna mielummin, kun vie nälän paremmin! :D Anni on 2 viikkoa ja mulla on meille kaikenlaisia suunnitelmia, joita en voi kirjoittaa, ettei Anni käy bongaamassa niitä täältä! :D Kaikkea kivaa. <3

      Poista
  7. Vitsi kun suomessakin sais noita hedelmiä halvemmalla! Namnam mitä annoksia ja bongasinkin tästä monta ideaa kesän tyttöjeniltoihin :) kiva, että sullakin on siellä nyt löytynyt omalle mahalle sopiva ruokarytmi pikkuhiljaa ja treenitkin lähteneet kulkemaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täällä nää hedelmät on kyllä niin naurettavan halpoja, etten tiedä miten totun enää Suomessa siihen, että yks granaattiomena saattaa olla sen 1-2euroa kun täällä samalla hinnalla noita saa ison pussillisen! :D On kyllä hyvä fiilis, kun kroppa alkaa toimia taas normaalisti! :)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitän kovasti! :) Saanalle kiitokset treenikuvista <3

      Poista
    2. Haahah, mun ihana fiksu ja filmaattinen seura riittäköön sulle palkaksi. <3<3<3

      Poista
  9. Mainitsit jonkun postauksen kommenteissa, että Thaimaa ei ole pelkkää paratiisia ja hyväntahtoisia ihmisiä kuten näistä postauksista voisi kuvitella, vaan että niitä varjopuoliakin löytyy. Olisi mielenkiintoista saada postausta niistä Thaimaan "rosoisista" puolista, joita olet siellä nähnyt tai kokenut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulla onkin jo melkein valmiina postaus Thaimaan erilaisuuksista, joissa tulee myös tuota rosoisempaa puolta esiin! :)

      Poista
  10. Onko siellä norsuja? :D olisi hauska jos te menisitte johonkin norsuretkelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On joo, mutta ei oikein haluttaisi tukea tuota norsujen turistikäyttö- tarkoitusta, mutta ollaan suunniteltu käydä vierailemassa "norsujen vanhainkodissa" jossa saa käydä silittelemässä niitä norsuja, jotka on "pelastettu" hoidettavaksi noista tuollaisista turistinähtävyys jutuista vanhoille päivilleen. :)

      Poista
    2. Oothan sä ja Anni ennenkin olleet norsuilla ratsastamassa? Vai oliko se jossain eri maassa :)

      Poista
    3. Ollaan joo ja eläinsirkuksissa ja tarhoissa kans. Parempi herätä myöhemmin kuin ei milloinkaan. On varmasti paikkoja, joissa kohdellaan näitä eläimiä todella hyvinkin, mutta kun ei osaa ikinä sanoa mitkä näistä paikoista on niitä joissa eläimet elääkin kurjissa oloissa. :(

      Poista
  11. Tuleeko Anni tänään vai huomenna :)

    VastaaPoista
  12. Mulla on sama juttu noiden pähkinöiden kanssa.. Jos vedän pussillisen aivan jäätävä mahakipu mutta pienestä määrästä ei mitään! Kerrassaan ärsyttävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on kyllä tosi harmi, koska Suomessa mä otin aina joka paikkaan banaanin ja pähkinäpussin mukaan, joten toivon tosiaan että tää tästä taas rauhoittuu ja pystyn vedellä taas hitusen isompiakin määriä jossakin vaiheessa. Ei niitä nyt ihan pussi per päivä tarvitse mussuttaa.. mut jos edes pari kourallista ongelmitta! :D

      Poista