torstai 11. syyskuuta 2014

Syysherkkuja

Täytyy myöntää, että syksyssä on oma hohtonsa. Kaikkea uutta jännittävää tapahtuu, kun monella alkavat uudet työt, koulu tai harrastukset kesän lomailujen jälkeen. Kaupat täyttyvät mukavuudenhaluisista paksuista neuleista ja syysasusteista. Teepussit, kynttilät ja möhöilyviltit täyttävät kodit ja kuntosalit täyttyvät taas uutta puhtia tihkuvista ihmisistä.

Itsellänikin alkoi uusi koulu ja uusiin ihmisiin ja asioihin tutustuminen on ollut hauskaa ja jännittävää aikaa. Tällä hetkellä minulla on myös päällä ihan mieletön kuntoiluvimma ja tekisi mieli kokoajan lähteä salille riehumaan. Koitan kuitenkin ottaa rauhallisesti ja käydä noin kolme kertaa viikossa salilla, sillä jos käyn useammin, kyllästyn siihen nopeasti ja kaksikin kertaa viikossa alkaa tuntua hankalalta tavoitteelta.

Syksyllä tulevat myös marjat, omenat ja sienet! Oma piha on sen verran pieni, ettei sinne oikein mahdu omppupuuta kasvamaan, mutta onneksi ystävät auttavat omenannälkäistä hädässä.

003

Tynski toi pussillisen kotipuunsa herkullisia omenoita ja ryhdyimme heti valmistamaan helpointa reseptiä, jonka löysimme: omena-kaurapaistosta.

Tarvikkeet

005

2 dl Sokeria
2 dl Voita
3  dl  Kaurahiutaleita
5 Omenaa
Kanelia

007

Ensin pilkoimme omenat ohuiksi palasiksi ja sekoitimme toiseen kulhoon sulatetun voin, sokerin ja kaurahiutaleet yhteen.

009

Voitelimme uunivuoan ja laitoimme pohjimmaiseksi omenalohkot ja päälle kaadoimme kaura-voi-sokruseoksen ja ripottelimme päälle vielä kunnolla kanelia.

Paistos uuniin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi ja herkku on valmis nautittavaksi.

012

Päälle vielä kunnon loraus vaniljakastiketta!

015

Myös sienestämään pääsin jo toistamiseen ja tällä kertaa lähdimme metsästämään tatteja Tynskin ja Mehvin kanssa.

019

Ja niitähän piisasi. Saimme Tatteja pari sangollista ja vihdoinkin pääsin valmistamaan himoitsemaani kunnon sienisoppaa.

Tarvikkeet

Tatteja
4 dl Maitoa
2 dl Kermaa
Puoli pakettia ruohosipulituorejuustoa
3 Sipulia
1 Valkosipuli
Pippuria, yrttisuolaa ja paprikajauhetta

022

Sienet palasiksi ja pannulle paistumaan sipuleiden joukkoon. Mausta sienet kunnolla ja kaada sekaan ruokakerma, maito ja tuorejuusto. Anna muhia miedolla lämmöllä.

025

Valmistin sopan kaveriksi myös ruiskrutonkeja. Maustoin ruisleivän palat oliiviöljyllä, valkosipulilla, yrttisuolalla ja yrttimausteella.

036

Nauti kuumana maidon kera!

21 kommenttia:

  1. Mä tuun messiin seuraavalle sieniretkelle! ;D T.Ninamona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo pitää olla nopee, ettei oo kohta liian myöhäistä! Ensi viikon alussa? :D

      Poista
  2. noi missä on rusehtavat jalat ei oo herkkutatteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tatit kelpasivat tähän tattisoppaan! :)

      Poista
  3. Ompa hyvännäköstä keittoo vaikka vihaankin sieniä.. :D tota voisin maistaakkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah äääää, ei sieniä voi vihata! :D kokeile ihmeessä valmistaa tätä, niin ehkäpä alat tykkäämään sienistä pikkuhiljaa! :D

      Poista
  4. Sun kavereilla on oudot lempinimet XD

    VastaaPoista
  5. Kaupat täyttyvät mukavuudenhaluisista paksuista neuleista ja syysasusteista. < heh hauska lause, mä ymmärtäisin ton niin että ne neuleet ja asusteet on mukavuudenhaluisia, jota kovasti epäilen:D okei tajusin kyllä mitä meinasit mut oli vaan pakko vähän viilata pilkkua;D itsekin oon syksyn tullen valmistellut sieniruokia aika paljon, ne on niin hyviä ja helppoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääää hahah, nyt mäkin nään ton lauseen kokoajan noin päin! XD

      Poista
  6. Ää kiitti ihan hirmusesti tosta omenakaurapaistosvinkistä! Oon allerginen omenalle, mut voin syödä sitä jos se on käyny uunissa. Saapa seuraavalla kerralla vähän terveellisemmän vaihtoehdon omenapiirakalle! Sulla on muutenki kivoja reseptejä, tekis niin mieli kokeilla, mut allergiat on tosi usein esteenä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jee hyvä! Mun mielestä on ollut aina hassua, että omenalle allergiset voivat syödä omenaa joskus vaikkapa kotimaisena, kuorettomana tai uunissa käyneenä. :D Siihen on varmasti joku yksinkertainen selitys.. pitääkin käydä googlettamassa. ;D

      Poista
    2. Ne omenassa olevat proteiinit allergisoi ja ku omenaa kuumentaa nii ne proteiinit denaturoituu eli muuttaa muotoaan nii ettei ne toimi enää. Siks ne ei enää myöskään allergisoi ku ne on "väärässä" muodossa :)

      Poista
  7. pitää kokeilla tota sienisoppaa ,näyttää todella herkulliselta :)

    VastaaPoista
  8. Apua mikä nälkä tuli ! Oon itsekkin haaveillut sienikeitosta koko syksyn. Ihanaa kun postailet usein, käyn varmaan joka päivä päivittämässä tätä sivua uuden kirjoituksen toivossa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löytyy kiinnostusta lueskella näitä höpinöitäni! :) vielä ehtii sieneen! Tai sitten helpomman - eli kaupan kautta :DD

      Poista
  9. omenakaneli tosca on ihan parasta syy ruokaa mitä tiedän! nams <3

    VastaaPoista
  10. Totta turiset ja helppo ku mikä! :)

    VastaaPoista