keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Asia Exchange

Multa on muutamaan otteeseen nyt toivottu postausta tästä vaihdon hakuprosessista ja mitä kaikenlaista tämä onkaan pitänyt sisällään, joten ajattelin näin reissun alkuvaiheilla ruksailla tämän. Vielä muisti hitusen nimittäin pelaa, että mitähän kaikkea sitä pitikään tehdä ja valmistella ennen lähtöä! :)

Opiskelen siis Laurea AMK:ssa liiketaloutta ja näpyttelin kirjaston koneella jotakin koulutehtävää parhaillaan luokkatoverini Saanan kanssa, kun Laurean nettisivujen sivupalkkiin pärähti Asia Exchangen mainos. Alettiin siinä sitten höpötellä vähän jopa vitsillä, että miten siistiä sitä olisikaan lähteä vaihtoon kevääksi Balille tai Thaimaahan ja katseltiinkin samalla sitten parit esittelyvideot aikaisempien vuosien vaihtareiden reissuista. Muistan, miten lisäsin snappiin vitsillä kuvaa tuollaisesta videosta tekstillä "tonne kevääksi Saanan kanssa", enpäs arvannutkaan, että niin tulisi todella käymään! :D

Pyöriteltiin asiaa ehkä muutaman tylsän koulupäivän verran mielessämme ja tarkkailtiin samalla hupenevaa hakupäivän deadlinea. Taidettiinkin laittaa hakemuksemme sitten ihan viimeisten hakupäivien aikana ja muistan taas miten kirjoitin hakemukseni osittain asenteella "en mä nyt kuitenkaan sinne edes pääse". Hakulomake löytyi Asia Exchangen nettisivuilta ja siihen tuli liittää kopio passin tietosivusta sekä opiskelurekisteriote englanniksi. Huis näps vilahti muutama päivä ohitse ja koulun sähköpostiin oli tullut uusi viesti Asia Exchangelta.

em6

Onneksi olkoon! Sinut on hyväksytty opiskelemaan Asia Exchange - vaihto ohjelmaan Aasiaan (Prince of Songkla University Phuket Thaimaa). Pari kertaa piti hieraista silmiä, kun tuota sähköpostia luin eteenpäin, oltiinhan vasta pari päivää takaperin täytetty hakemukset ja jotenkin en ollut tosissaan ajatellut, että mä edes pääsisin minnekään oikeasti. Sitten alkoikin puskea innostuksen sijaan melkeinpä pakokauhu ja kylmä hiki, kun tajusi, että lähtöönhän olisi vain kolme kuukautta ja hoidettavaa, säästettävää ja selviteltävää tulisi olemaan vaikka millä mitalla. Siinä sitä sitten läheteltiin muutamat hämmentyneet wazzup- viestit perheelle ja ystäville eteenpäin "taidan lähteä 3 kk päästä vaihtoon Thaimaahan kevääksi..." ja ihmeteltiin edelleen tuota saamaamme viestiä.

Vahvistusmaksu (75€) piti maksaa jo 10 päivän sisällä hyväksyntä kirjeen vastaanottamisesta, jonka maksettuani uskalsin ilmoittaa jo töihin, että keväällä olisi tälläinen pikku juttu edessä! Töistä oltiin ihanan kannustavia ja iloisia puolestani, joten hyvä fiilis alkoi pikkuhiljaa kohota entisestään. Myöhemmin pamahti sitten vielä lukukausimaksu (1610€) , joka piti maksaa noin kuukausi ennen lähtöä. Opiskeluun liittyvät laskut suoritettuamme listasimme ylös vielä kaikenlaista muuta hoidettavaa menoa.

Pakollisten hoidettavien asioiden listasta tuli kutakuinkin tälläinen:

- Rokotteet kuntoon (A- ja B-hepatiitti sekä jäykkäkouristus)
- Lentoliput (Omamme maksoivat lopulta edestakaisin n. 700€)
- Asumus
- Matkavakuutus kuntoon (n. 100€/6kk)
- Passin voimassaolo kunnossa
- Hammaslääkäri, ehkäisyneuvola ja muut käynnit
- Ulkomaalainen ajokortti (36€)
- Opiskelijaviisumi (ED) (55€)
- Pankkikortin voimassaolo kunnossa
- Opintolainat ja opintotuet kuntoon

p37
Mähän siis jouduin tilata äkkiä heti uuden passin, sillä edelliseni meni joulukuussa vanhaksi. Hain sitä poliisiasemalta ja uusi tulikin jo viikossa postissa lähimpään matkahuollon toimipisteeseen. Ulkomaalaista ajokorttia ei nyt ilmeisesti lopulta oltaisi tarvittukaan, koska täällä ainakin noiden skoottereiden vuokraamiseen riittää EU- ajokortti ja kopio passista. Mulla on ympäri vuoden voimassa matkavakuutus, koska matkustan niin usein Saksaan tai muualle vuoden aikana, mutta normi matkavakuutukseni ei olisi kattanut vain yhden kuukauden reissaamisen, joten mun piti hakea erikseen pitempi aikaisen reissun matkavakuutusta. Tutun kautta sitten hoidin parit muutkin vakuutukset kuntoon ja reissu oli virallisesti turvattu! Hampilääkärillä olisi pitänyt käydä jo reippaasti aikaisemmin, sillä viisauden hampaita ei suostuttu repaista liian lähellä reissun lähtöpäivämäärää. Uuden pankkikortinkin jouduin hädässä tilata muutamaa viikkoa ennen lähtöä, kun huomasin, että korttini oli menossa vanhaksi toukokuussa ja ollaan silloin vielä tuolla reissussa!

183

Thaimaahan tarvitsee siis viisumin, jos siellä viettää yli 30 päivää. Opiskelijaviisumeita sai anottua Thaimaan suurlähetystöstä, johon piti toimittaa PSU:n alkuperäinen virallinen hyväksymiskirje, passi, lentoliput, opiskelijatodistus, viisumihakemuslomake ja erikseen vielä värillinen passikuva. Kunhan kaikki tarvittavat lippuset ja lappuset oli kasassa, sun piti hoitaa maksu käteisellä lähetystöön ja sulle lyötiin kouraan kuitti, jolla sait noutaa viisumisi alle viikon kuluttua.

184

Sitten vielä niitä muita hyviä juttuja, joita tulee muistaa!

Thaimaan kulttuuri, uskonto, elintyyli, tavat, ruoka plaaplaa KAIKKI on hyvin erilaiset kuin Suomessa... ei tainnut olla kovinkaan ylläri! Kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisimman paljon selvää yksinkertaisimmista asioista ennen lähtöä, ettei tule mokattua heti reissun alkuunsa jonkun asian suhteen. Itsehän istahdin lentokentällä yhdelle pakkauspöydälle istumaan, kun odotin että tytöt saavat turvatarkastuksesta omat kassinsa. Joku mies tuli sitten heilumaan siihen erittäin tuohtuneena ja ihmettelin hieman niin suurta reaktiota moiseen pikkurikkeeseen 24 tunnin matkustamisen jälkeen. Myöhemmin kuitenkin kuulin eräältä opettajaltamme, että Thaimaassa on suuri pahe istua pöydälle, koska peppu nyt on aina peppu. Myös lapsien pään taputtelu on kuulemma pahasta, sillä sielu majailee päässä ja käsi on likainen ja syntinen.

Muuta tärkeää muistettavaa ennen reissua:

- Tytöt! Thaimaasta saa melko huonosti kaupoista tampooneja! Kaikenmaailman jättisidevaippoja sitten löytyykin, mutta pakkaa Suomesta moiset mukaasi.

- Maitohappobakteerit. Sanotaan, että Thaimaan bakteerikanta on niin erilainen, etteivät Suomalaiset mhbakteerit siihen tehoaisi, mutta kyllä se nyt mun mielestä on kuitenkin hyvä vetaista paria viikkoa ennen niitä pillereitä nassuun, jos nyt jotkut pienimmät pöpöt ehtisi edes selättää.

- Kopiot tärkeimmistä asiakirjoista. Kannattaa siis ottaa kopiot passeista, ajokortista, viisumista ja muista tärkeistä lappusista ja lomakkeista mukaan, mikäli passi tai joku sattuu häviämään tai tulet ryöstetyksi. Tällöin et ole aivan pulassa vieraassa maassa ilman mitään henkkareita ja passin kopiota ollaan tarvittu mm. opiskelijakorttien, puhelinliittymien ja skootterisopimusten saamiseksi.

- Bikinit. Täällä on paljon paljon paljon kojuja, joissa myydään bikineitä. Koot ovat kuitenkin melkein jokaisessa putiikissa ONE SIZE, joka on osoittautunut oikeaksi päänvaivaksi meidän porukassa, kun harvemmissa putiikeissa niitä saa edes sovittaa päälleen. Jos siis kelailit jättää vanhat bikinit kotiin ja shoppailla uudet reissun päältä, niin otappa edes ne yhdet hyvin istuvat kotoasi kuitenkin mukaan.
w6 
- Juustohöylä. Täällä myydään juustoja paljon köntsinä ja ne tulee huomattavasti halvemmaksi kuin valmiiksi siivutetut, mutta täällä ei myydä missään juustohöyliä! Ota semmoinen kotoasi mukaan, niin köntsä ja höylä pääsevät yhteistoimiin.

- Aurinkorasvat. Ota mukaan jo Suomesta edes se yksi kolme- ja viiskymppinen! Saanakin on käyttänyt täällä tähän asti kokoajan viiskybästä, vaikka se onkin ollut tuollainen papu jo tokasta päivästä lähtien. Täällä supermoni aurinkorasva sisältää ihoa valkaisevia aineita, koska paikalliset haluaa olla täällä mahdollisimman kalpeita! O_O Maailma on kummallinen paikka. Siinä, missä meidän päädyssä jengi vetelee itseruskettavaa, löytyy täältä: valkaisevaa suihkusaippuaa, vartalovoidetta, aurinkorasvaa, kosteuspyyhkeitä, geeliä ja vaikka mitä muuta. Kaikkialta vaan puskee esiin teksti: Extrawhite, Whitening, White skin, White white white. Mä en oo uskaltanut ostaa täältä vielä mitään iholle tarkoitettua ainetta, koska siihen on kuitenkin tungettu jotakin hapotetta, joka kalventaa ja hapottaa mun naaman. :D

005

- Hyvät aurinkolasit. Täällä on kirkasta. Silmiä ja päätä särkee, jos lasit ei oo tarpeeksi suojatut. Sini vannoo jopa menettäneen täydellisen näkönsä vaihtonsa aikana meksikossa, joten kunnon aret ne on oltava. Täältä mua nimittäin ainakin pelottaa ostaa kunnon lasit, kun ei tiedä, että onko kyseessä sitten kuitenkin jotkut feikit, vaikka olisi kuinka liikkeestä ostetut. Joku päivä suunnataan yhteen Outlet-kylään, josta toivon kuitenkin löytäväni jotkut suhteellisen edulliset hyvät aret, koska mun aurinkolasivalikoima on melkoisen surkeaa sakkia.

Siinähän sitä nyt olikin. Joku päivä listailen vielä lisää kaikkia hyviä huomioita, eroavaisuuksia, oivalluksia ja hauskoja juttuja, joita oon täällä oloni aikana oppinut Thaimaasta. Antaa niiden vielä hitusen kertyä tässä viikkojen kuluessa, niin saadaan kunnon paketti kasaan! ;D Nyt unille, koska huomenna meillä on pitkä päivä Karon Beachilla. Kuulostellaas taas lisää myöhemmin tällä viikolla! Öitä. <3

32 kommenttia:

 1. Oih, Karon Beach on mahtava!! Vietin sen rannan tuntumassa pari vuotta sitten kaks viikkoa ja haikailen edelleen takaisin <3 ja oli muuten tosi hyvä ja kattava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ihanat kaksi viikkoa siellä sullakin, oli kyllä niin nätti ja rento paikka! :)<3 Kiva, jos postauksesta löytyi tarpeellista tietoa! :)

   Poista
 2. Haha joo noi valkaisevat aurinkorasvat on niin hassuja! Ei voi käsittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirveetä! :D Meidän Thaimaalaiset opiskelijakaverit on ihan järkyttyneitä, kun me halutaan lähteä rannalle ottamaan aurinkoa. :D Ne haluu pysyä sisällä silloin, kun aurinko porottaa täydellä teholla ja lähtee rannalle vasta kun aurinko laskee! :D

   Poista
 3. Olen se edelliseen postaukseen kommentoinut ano joka puhui karonista katasta ja phi phi saarista ja pakko tulla kommentoimaan nyt tähänkin hah :D meillä oli matkalla mukana yksi 50 suojanen aurinko rasva (jonka oltiin kuvitellu riittävän mulle ja poikaystävälleni 15 päiväksi) mutta jouduttiinkin ostaa 3 varmaan lisää ja hyvin rusketuttiin silti eli niissä ei ainakaan tainut olla valkaisu-aineita, ihan jotain perus nivean olivat mitä sai marketeista. Myös normaaleja tamppoonimerkkejä sai marketeista esim bamboo market yms :) ja mullakaan ei ollut reissussa aurinkolaseja edes mukana mutta löysin sitten weekend marketeilta vaikka kuinka monet ja hintaa niillä tais olla 100 batia / kpl. Plus en oo ikinä ollu missään paikassa missä myytäis yhtä paljon krääsää kun tuolla weekend marketeilla (sijaitsee phuket townissa) että sieltä löytyy varmaan ihan kaikkea mitä haluutte, aurinkolaseja, biksuja, iphone kuoria, koruja, hattuja, laukkuja kaikkea :D rohmuttiinkin sieltä sitten puhtaita sukkia ja vaikka mitä muuta mille oli tarvetta loppumatkan ajaksi vielä. Että se on sellanen paikka mistä kannattaa mennä ostamaan rojua, ei niistä turistipuodeista missä hinnat puolet enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on noissa monissa tutuissa merkeissäkin lukenut se Whitening, mutta varmasti löytyy myös niitäkin tuotteita, jotka on ihan normaaleita! :) Noi halpislasit vaan ei välttämättä oo kovin laadukkaita ja haluisin kyllä sellaiset, joissa olis kaikki suojat kunnossa! :) Heii, kiitti vielä vinkistä, onkin pitänyt käydä kurkkaamassa noita Night- ja weekendmarketteja!

   Poista
 4. Tää oli tosi hyödyllinen ja kattava postaus! :) nää käytännönasiat kun on aina niin erilaisia hoitaa niin kiva saada kokemuksia miten käytännössä on toiminut. Ja kiva toi pöydällä istumis juttu voi apua ei olis tullu mieleenkään xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos joku lähtee Thaimaahan vaihtoon, niin tässä oli kyllä suurinosa olennaisista jutuista, joita muistin! :D Heheeh, no ei kyllä mullakaan, mutta onhan se nyt järjellä ajatellen vähän epäkohteliasta istua millekään pöydälle... :D

   Poista
 5. Mitä sä ehkäsyneuvolassa teit? 0.o jos saa kysyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusin mun ehkäisyreseptin. Pitää uusia aina vuoden välein. :)

   Poista
 6. Osaatko yhtään sanoa millä perustein he valitsevat tuonne vaihtoonmeneviä? Että kuinka helposti sinne pääsee :) Olis niin ihanaa kans mennä jos pääsen joskus korkeakouluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että hakemuksen mukana ollut "vapaa hakemus" ratkaisi melko paljon, jossa piti kirjoitella omin sanoin, miksi haluaisi vaihtoon, millaisia tulevaisuuden sunnitelmia on ja muuta sellaista. Kai niitä oikeasti motivoituneita haetaan sinne ja jos tähän kohtaan vastaa hyvin ja kattavasti, on paikka varmaan varmempi kuin sellaiselle, joka vain kirjoittaa että vaihto olis jees! :D En usko, että on kovinkaan vaikeaa päästä tälläiseen vaihtopaikkaan, josta joutuu maksaakin kuitenkin melko paljon. Niitä amk ja yliopistojen kautta lähes ilmaisiakin vaihtopaikkoja nimittäin on ja niihin valitaan sitten monesti ihan vain yksi- pari vaihtolaista. :) Kannatan ehdottomasti vaihtoon lähtemistä, paras päätös ikinä! :) <3

   Poista
 7. Köntsä ja höylä pääsevät yhteistoimiin :DDDDD hyvin sanottu!

  VastaaPoista
 8. Nyt alkoi kyllä itseäkin kiinnostamaan :D
  Ei liity postaukseen, mutta olit muistaakseni viime kesänä etelä espanjassa? Malagan suunnalla vissiinkin? :D osaisitko sieltäpäin suositella jotakin kaupunkia tms josta löytyisi myös rannalla loikoilu mahis.. majoittumis vinkit ovat myös erittäi tervettulleita sillä koitan tässä suunnitella ensi kesän matkaa :D
  Sun blogi on kyllä aivan paras kun täältä löytyy vinkkejä joka lähtöön :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtoon vaan! ET KADU! :) Wäää, mä en muista nyt yhtään yhden kaupungin nimeä, jossa käytiin moikaamassa yhtä meidän reissuporukan tuttua! Eikä mulla ollut missään vanhassa postauksessakaan siitä paikasta mitään. :( Mut tuo meidän lähellä ollut torremolinos oli myös ihan kiva, sillä siellä oli todella pitkä ranta, mutta vähän sellainen turistipaikka kuitenkin. Hyvät shoppailumahikset ja muuta mukavaa kuitenkin kans! :)

   Poista
  2. Fuengirola on ainakin suosittu kohde Costa Del Solilla, löytyy useamman kilometrin mittainen rantakatu eli auringonottomahikset on erittäin hyvät! :) Lisäks jos tykkää yöelämästä, niin sanoisin että Fuengirola on näistä rannikon kohteista paras siihen. Myös tietysti Malaga kantsii kyl tsekata! :)) Lisäks tätä Malaga-Fuengirola väliähän kulkee oikein toimiva ja siisti lähijuna useita kertoja tunnissa. Jos matkustaa Malaga-Fuge välin, niin matka kestää n. 45min :) Noi on siis päätepysäkit, ja matkan varrelle jää myös aivan ihania vierailun arvoisia paikkoja, muun muassa Fuengirolan lähellä sijaitseva Benalmadena (n. 15min Malagan suuntaan) :) Toi juna on lisäks tosi edullinen, kallein mahdollinen matka on 3,60e eli päätepysäkki-päätepysäkki (näin oli ainakin viime keväänä siellä asustellessani). Ihan ehdoton apu tuolla liikkumiseen! Tulipa tarina, mutta noi seudut on tullut niin tutuksi että oli pakko liittyä keskusteluun! :D

   Poista
  3. Joo kiitos paljon tästä kommentista! Muistoja noista paikoista nyt hieman palasi ja kaikki ihan mahteja ja käymisen arvoisia! :)

   Poista
 9. Essi! Sä olet aivan ihana ihana ihana, mä tuun niin hyvälle tuulelle kun nään että sulta on tullut uus postaus! Ja sun instagramiakin on niin kiva seurata! Olis niin paljon kaikkea sanottavaa sulle mutta nyt sanon vain että lupaan että jos joskus törmätään niin tulen sanomaan edes moi, viimeksi en uskaltanut! ;D niiiin superina kaikkea hyvää sulle, pysy tollasena! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh, eipä vois parempaa kommenttia saadakaan! Mä tuun hyvälle tuulelle tämmösistä lukijoista! :D <3 No ehdottomasti tuut moikkaamaan! Missäs ollaan törmätty aikaisemmin? ;D Kaikkee hyvää sinne kans! :)

   Poista
  2. Blockfesteillä ja summer up cruisella vilahdit mun ohi pari kertaa!:)

   Poista
  3. Heheeh noniin! Ens kesän festareilla ehkä sitten taas! :) <3

   Poista
 10. Jos menee vain lomailemaan yli 1kk ei tarvitse viisumia,teillä vissii eritilanne kun opiskelette. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo varmaankin sitten juurikin opiskelijaviisumi pitää tuota pitemmälle ajalle hankkia. :)

   Poista
  2. Meinasin tolla sitä että jos vain lomailee niin ei tarvitse viisumia, mutta opiskelu/työt vaativat viisumin jos aika ylittää 30pvä

   Poista
  3. Itseasiassa jos lähdet ihan vaan lomallekki Thaimaahan yli 30päiväksi tarvitset viisumin, ja jos menet muulla tavalla kuin lentäen Thaimaahan saat oleskella ilman viisumia vain 15 päivää :)) !

   Poista
 11. Mitä oot siis oikein opiskelu Suomessa? :D onko näin että oot käyny lukion ja sen lisäksi yhen amiskoulutuksen, ja nyt sulla on jo toinen amiskoulutus menossa Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo ennen näitä liiketalouden tradenomi opintoja suoritin liiketalouden merkonomin tutkinnon, tradenomi on siitä sitten ylempi AMK- tutkinto. :)

   Poista
 12. Kiitti taas postauksesta! Vaikuttaa kyllä tosi hyvin järjestetyltä tuo vaihtoon lähtö ja kun tarkemmin katsoin Asia Exchangen sivuilta, niin eipä tuolle hyväksynnälle pitäisi esteitä olla. Ja mun mielestä tuo hintakin on vielä älyttömän halpa kun vertaa mitä koulut yleensä maailmalla maksaa! Kyllä taidan laittaa itekin hakemuksen menemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo nää Asia Exchangen vaihtojärjestelyt on toiminut kyllä paremmin kuin hyvin! Oon tosi tyytyväinen ja ei oo tullut vastaan oikeastaan minkäänlaisia ongelmia! Täälläkin päässä autettu tosi paljon skoottereiden vuokraamisen, opintojen ja asumusten kanssa! Vaihtoon vain! :)

   Poista
 13. Tuo whitening ei meinaa aina valkaisevaa, oikeastaa useammin se meinaa ihon sävyä 'tasoittavaa', käännösvirhe :)

  VastaaPoista