lauantai 9. elokuuta 2014

Vihreää napaan!

Ihanaa viikonloppua muruset! :)

Eilen halusin syödä jotakin raikasta ja silti sen verran täyttävää, että jaksaisin paiskia viimeisen työpäiväni ahkerasti. Viimeisen työpäivän ennen viimeistä lomaviikkoani siis. Luulin, että olin pitänyt jo kaikki palkalliset lomani, mutta minulla olikin vielä yksi viikko jäljellä. Iloinen yllätys huomata näin jälkikäteen. :D Fiilis on erittäin hyvä, sillä koko kesän olen suunnitellut lomaviikkoni täyteen kaikkea tekemistä, mutta nyt minulla on vielä viikko edessä, jolle en ole tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia. Rentouttava olo.

Paahtavat helteet vievät helposti ruokahalun ja lounaan sijaan tekisi mieli vain juoda kokoajan ja vedellä jäätelöitä toisensa perään. Salaatti on kuitenkin sopivan viileä ja raikas vaihtoehto lounaalle ja lähes kokonaan tyhjästä jääkaapistamme löytyikin sopivasti paljon kaikkea vihreää. Koska jääkaappi oli täynnä kirjaimellisesti kaikkea vihreää: kaalia, salaattia, avokadoja, avomaankurkkuja, salaattisipuleita ja vihreitä paprikoita, päätin valmistaa lähes kokonaan vihreän salaatin. Kaupan kautta mukaan tarttui vielä lohipala, sitruuna, cashew-pähkinöitä ja rucolaa.

Vihersalaatti lohen kera

173

Lohipala
Sitruuna
2 Avocadoa
Avomaankurkkuja
Rucolaa
Salaattisipulinvarsia
Cashew-pähkinöitä
Vihreä paprika

185

Avomaankurkut ovat tällä hetkellä sesonkikasvis ja niitä saa monesta kaupasta erittäin halvalla. Kilon säkki maksoi vain euron. 

193

Pilkoin ainekset palasiksi ja asettelin kerroksittain salaattikulhoon.

200

Sitruunaviipaleet päällimmäiseksi, jotta jokainen voi puristaa omaan annokseensa mehut niin halutessaan.

Halusin valmistaa myös lohelle jonkun kastikkeen ja avokado-jogurttikastike kuulosti herkulliselta ja nopealta vaihtoehdolta.

Avokado-jogurttikastike

203

200 g Jogurttia
2 Avokadoa
 Puolikkaan sitruunanmehut
Mausteiksi: Suolaa, pippuria, valkosipulimaustetta ja yrttimaustetta

209

Ensin murskasin avokadot muussiksi, kannattaa valita tähän mahdollisimman pehmeitä avkadoja, jotta muussaaminen sujuu ongelmitta. Itselläni oli liian raakoja tapauksia, joten kastike jäi hieman klimppiseksi. Sitten lisäsin sekaan jogurttia ja puolikkaan sitruunanmehut ja lopuksi vielä maustoin kastikkeen. Tästä tuli ihan älyttömän hyvää ja aion alkaa valmistaa tätä salaatin lisäksi myös dibbivihannesten kaveriksi!

211

Valmis ruoka oli herkullista ja juuri sopivan raikasta kuumaan kesäpäivään. Ruokahalu kasvoikin syödessä ja piti hakea muutama santsilautanenkin. :D

216

Lohipala oli hetivalmis loimulohifilee, joten sille ei tarvinnut tehdä mitään, sopiva kimpale vain lautaselle ja syömään.

En ole tainnutkaan mainita, että olen melkoinen google/tietohiiri. Etsin aina lehdistä, netistä ja muista lähteistä kaikenlaista pientä mielenkiintoista tai vähemmän mielenkiintoista nippelitietoa maan ja taivaan väliltä. Sitten ystäväni saavat kuulla näitä tiedonjyviäni totuuksina, kunnes tulee jokin uusi tutkimus, jonka mukaan pellavansiemenet ovatkin hirveää myrkkyä ihmiselle ja ananaksen sisin osa terveellisyytensä sijaan imeekin kaiken myrkyn, jota ananakseen suihkutetaan sen kasvuvaiheessa.

Tietohiiri heräsi taas ja halusin etsiä hieman tietoa salaattiin käyttämistäni ainesosista. Se näytti niin vihreältä ja terveelliseltä, joten halusin selvittää kuinkas terveellisestä herkusta oikeastaan onkaan kysymys. Noh, täältä pesee!

Miksi vihreää?

Yleistä

Lehtivihreää sisältävien vihreiden kasvisten suotuisat vaikutukset:

- Edistää solujen aineenvaihduntaa ja uuden, terveen kudoksen muodostumista
- Parantaa tulehduksia ja lisää elimistön hapenottokykyä
- Normalisoi happoisuutta ja suolen bakteerikantaa
- Lisää vastustuskykyä ja verenmuodostusta
- Palauttaa elimistön tasapainon
- Poistaa myrkkyjä elimistöstä
- Voimistaa sydämen toimintaa, elvyttää verisuonia, sisäelimiä, kohtua ja keuhkoja
- Suojaa säteilyltä

Huh, eikä siinä vielä kaikki.

Rucola

175

 - Erittäin vähäkalorinen
- Sisältää runsaasti kuituja
- Sisältää runsaasti antioksidantteja
- Ehkäisee syöpää
- Rucola on täynnä vitamiineja ja siinä onkin mm. K-, C- ja B-vitamiineja
- Sisältää monia tärkeitä mineraaleja, kuten: Kalsium-, kupari-, rauta-, magnesium-, mangaani-, fosfori, kalium, seleeni, natrium ja sinkki.

Avokado

180

- Vaikka onkin paljon rasvaisempi kuin muut hedelmät, sen sisältämä rasvakoostumus on erittäin hyvä ja terveellinen - Sisältää pehmeitä rasvoja
-  Sisältää paljon Kaliumia, joka on tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnan kannalta
- B-, E-, K- ja B6-vitamiineja
- Ehkäisee verisuoniin kertyvän rasvan määrää
- Yksi avocado sisältää n. 4 g proteiinia

Salaattisipuli

183

- Vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään syöpä-, verisuoni- ja sydänsairauksien kehittymistä
- Sisältää antioksidantteja ja allisiinia, joka tuhoaa bakteereja, parantaa vastustuskykyä ja parantaa ruuansulatusta
- Vaikuttaa myönteisesti veren kolesterolitasoon

Avomaankurkku

188

- Syö kurkku kuorineen! Kurkku sisältää n. 90% vettä, joten kuorineen saat siitä parhaat terveyshyödyt syömällä sen kuorineen kaikkineen
- Sisältää kuituja ja K-vitamiinia
- Sen sisältämä pii edistää ihon hyvinvointia ja vahvistaa hiuksia ja kynsiä
- Sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita
- Erittäin kevyt

Vihreä paprika 

182

- Kontrolloi ruokahalua ja voi jopa lisätä kaloreiden palamista (Tuoreen tutkimuksen mukaan.. ;D)
- Paprika on loistava C-vitamiinin lähde
- Sisältää kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, kaliumia ja natriumia
- Sisältää myös runsaasti eri vitamiineja, kuten B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja sekä karoteenia

Siinäpä pieni tietopläjäys sinnekin puolelle ruutua ja vihreää viikonloppua kaikille! <3

21 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvältä ja raikkaalta! Mä oon jo monta viikkoa mennyt ruoanlaiton suhteen sieltä, missä aita on matalin. 8 tunnin työpäivän jälkeen ei todellakaan huvita ruveta lämmittämään jo valmiiksi lähes 30 asteista asuntoa käyttämällä uunia tai hellaa, joten salaatteja on tullut tehtyä jos jonkinlaisia :D Ne on niin helppoja ja hyviä :) Toi sunkin resepti menee ehdottomasti kokeiluun, erityisesti toi kastike vaikutti ihan taivaallisen hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatit pelastaa kyllä kiireellisen ja KUUMAN työviikon. :D En edes muista, koska viimeksi käytin uuniamme. :D

      Poista
    2. Kastike yllätti mut ihan täysin, kokeilemisen arvoinen!

      Poista
  2. Vihreät salaatit ovat parhautta :) näin helteillä se on jotenkin niin paljon raikkaampi kuin värikäs salaatti, ainakin tuntuu siltä ;) ja kiva tämä nippelitieto osuus tässä lopussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, oli kyllä tuplasti raikkaamman tuntuinen ainakin. :D Hyvä, jos tykkäsit! :)

      Poista
  3. Ootko ajatellut jossain vaiheessa tehdä/teetättää jonkinlaisen kuvallisen bannerin? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon mietiskellyt sitä aina välillä, mutta oon jotenkin kiintynyt tuohon ihan pelkistettyyn malliin ja alkanut tykkäillä siitä. Voisihan sitä joskus sitten, mutta koska en omista mitään muokkausohjelmaa, minusta tuntuu, etten saisi aikaan tarpeeksi "hienoa" banneria. :D

      Poista
    2. Millä olet tehnyt tän sun ihan pelkistetyn bannerin? :)

      Poista
    3. Hahah ihana :D paint on ihan jees

      Poista
    4. Hahah, ihan pätevä moneenkin hommaan. :D

      Poista
  4. Miks kirjotat välillä avocado ja välillä avokado :D eiks se oo suomeks ihan pelkkä avokado? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, joo vahingossa. :D ensin kirjoitin kaikki avoCado ja koitin sitten vaihtaa avoKadoksi, kuten suomeksi kuuluu, jäi sitten osa vaihtamatta ilmeisesti.. ;D vaihdan myöhemmin! :)

      Poista
  5. kiitos ihanista ruokailuvinkeistä!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä vain, hyvä jos ovat mieleesi! :)<3

      Poista
  6. Moikka! Noista avokadoista tuli mieleen yks helppo, mutta hyvä resepti ja ajattelin et mun on pakko jakaa tämä sun kanssa! :D Ite bongasin tän maitopurkin kyljestä ja pakko oli kokeilla! Sopii tosi hyvin esim. ruisnappien päälle ;) Tarvitset 1 kypsän avokadon, 1 omenan, 1 pienen sipulin, 150g graavilohta tai katkarapuja sekä 200g sipulilla/pippurilla maustettua creme fraichea. Sitten vaan pilkot kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja yhdistät ne kulhossa. Lusikallinen "tahnaa" ruisnappien päälle ja vola! Terveellistä ja hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tulipas heti ihan jäätävä hinku valmistaa tuota vaikka noiden ruisnappei tai sitten vaikka uuniperunoiden kaveriksi, namnam! Pitää pistää korvan taakse ja ensi viikolla vaikka kokeilla. Kiitos hyvästä vinkistä! :)

      Poista
  7. Sun blogi on ihan yks mun suosikeista ja oot tavallaan noiden sun elämäntapojen yms. kanssa mun esikuva :) Ihanaa loppukesää Essi, vaikutat todella ihanalta ja kultaiselta ihmiseltä <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että miten ihana kuulla! Ihanaa, jos voin tätä kautta vähän inspiroida vaikka ruuanvalmistuksessa! :) ihan loistavaa loppukesää sullekin ja kiitos kauniista kommentistasi. <3 :)

      Poista
  8. Ollaan ihan samalanlaisia molemmat :D Mäkin googlaan kaikenlaista pikkutietoa liittyen ravitsemukseen ja terveelliseen elämäntapaan yleensäkin. Salaatti näyttää tosi hyvältä, pitää kokeilla piakkoin! Blogisi on tosi mielenkiintoinen ja monipuolinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheh hauskaa. :D Mä googlaan kyllä ravitsemustietouden lisäksi myös ihan kaikkea tietoa, monesti alkaa naurattaa, kun huomaa millaisilla hakusanoilla on joskus googlesta tietoa etsinyt. :D Oli muuten hyvää, kokeile ihmeessä! Kiva kun tykkäät, ilo kirjoitella, kun saa tälläistä palautetta. :)<3

      Poista