tiistai 7. maaliskuuta 2017

KonMari-menetelmä ja kirppispöytä



Moikka moi!

Tulin kirjoittelemaan vain pikaiset päivitykset koulutehtävien parista, sillä mun piti ilmoittaa jo viime viikolla, että mulla ja Annilla on tämän viikon ajan kirpputori pöytä Kampin kirpputorilla. Liike sijaitsee siis lyhyen kävelymatkan päässä Kampin kauppakeskuksesta Runeberginkatu 8:ssa. Meidän pöytä löytyy numerolla 14! Sinne siis, jos tekee mieli käydä kurkkailemassa.

Laitettiin Annin kanssa paljon myyntiin ihan käyttämätöntäkin tavaraa, sillä kaappitilamme kotona on jäänyt vähän vähiin Annin muutettua luokseni asustelemaan. Suurin syy kuitenkin ainakin omaan vaatekaapin supertyhjennykseeni oli Annilta joululahjaksi saamani Marie Kondon kirjoittama Kon Mari - Siivouksen elämänmullistava taika- kirja! :D

17198868_10212095604402582_2001722429_n

Aloitin lukemaan kirjaa hyvin huvittuneena ja skeptisenä. Oon meidän taloudessa ehdottomasti se sottapytty, jolta jää tavaroita vähän sinne sun tänne ja oma huone ja vaatekaappi näyttää vähintäänkin elämää nähneeltä. Ajattelin, että kirja varmasti kertoo tiivistetyn fiksusti, miksi siistissä ympäristössä on kiva elää ja miten on helpompi saada järjestystä aikaan, mutten uskonut sen vaikuttavan ajatuksiini kovinkaan voimakkaasti.

fullsizeoutput_e61Aloitin kirjan, kun lentokoneemme nousi kohti Dubaita ja laskeutuessamme olin jo lukenut koko kirjan kannesta-kanteen. Puolessa välissä kirjaa olin jo kokenut jonkunlaisen valaistumisen ja aloin nähdä fläsäreitä huoneestani ja vaatekaapistani sieluni silmin. Tiesin tasan, mitkä tavarat joutivat huoneestani roskiin, mitkä kirppikselle ja mitkä säästää. Lueskelin pätkiä kirjasta Annille hullunkiilto silmissä, enkä malttanut odottaa, että pääsen tyhjentämään vaatekaappiani.

Mulle vaikeinta on ollut luopua vaatteista, koruista ja asusteista, jotka ovat olleet joskus ihan ykkös suosikkejani, mutta ovat kovassa käytössä kulahtaneet, rispaantuneet tai menettäneet muotonsa tai värinsä. Kirja auttoi kuitenkin ymmärtämään, että osa vaatteista, joista edelleen pidämme kovasti, ovat jo täyttäneet tehtävänsä ja niistä on aika luopua. :D Ymmärsin myös sen, että on turha omistaa asioita "pahan päivän varalle", joten esimerkiksi kaapistani löytyneet kymmenen mustaa toppia olivat ehkä hieman liikaa ja karsinkin sieltä kaikki vanhemmat kulahtaneet kappaleet ja jätin pari hyväkuntoista ja laatuista jäljelle.

Mikä fiilis tulikaan, kun kävi heittämässä 3 jätesäkillistä turhaa tavaraa huoneesta roskiin ja kantoi toiset kolme säkkiä kirpparia odottelemaan! Voin sanoa, että nyt on hitusen helpompi pitää vaatekaappi ja huone järjestyksessä ja on kiva, kun kaapista löytyy vain niitä vaatteita, joita oikeasti käytän. Jos sullakin on siis ongelmia pitää kämppä järjestyksessä ja vaatekaapin rivit suorina, suosittelen ehdottomasti tuota kyseistä kirjaa juuri sinulle! Kirja lupailee vaikuttavansa positiivisesti myös muuhun elämän järjestykseen ja laatuun, joka jää tässä vielä nähtäväksi, että pitääkö tämäkin paikkansa! ;)

Kivaa alkanutta viikkoa kaikille! Tulen kirjoittelemaan lisää vielä tällä viikolla myöhemmin ajan kanssa. <3 

37 kommenttia:

  1. Ne kolme jätesäkillistä olisi voinut vaikka laittaa vaatekeräykseen ja roskiinhan niitä ei edes saa viedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan tuo, mutta ei sinne vaatekeräykseenkään esim. Alusvaatteita ja täysin rikkinäisiä saa laittaa

      Poista
    2. Juu eli siis kirppikselle lähti kaikki käyttökelpoinen vaate ja roskasäkit sisälsi käyttökelvotonta tavaraa, vaatetta, papereita, yms yms! :)

      Poista
    3. Luulen, että aloittaja tässä tarkoitti nimenomaan vaatekeräyksiä rikkinäisille vaatteille :) Tekstiilijätteen heittäminen sekajätteeseen on ollut kiellettyä vuoden 2016 alusta lähtien. Puhdasta ja rikkinäistä tekstiiliä saa viedä pusseissa nykyään moniin vaatekauppoihin ilmaiseksi (esim. H&M, Kappahl, Lindex). Ja paperit paperinkeräysastiaan :)

      Itsekin olen viimeaikoina raivannut paljon itselle turhaa tavaraa pois kaapeista. Olen kuitenkin huomannut, etä KonMari menetelmässä täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei heitä tavaraa pois vain "oikeuttaakseen" itsensä ostamaan lisää uutta :P

      Poista
    4. No sitä en tiennytkään! Kiitos infosta, ensi tyhjennykseen! :D :) Heheeh, joo mä oon koittanut harjoittaa nyt mielenvahvuutta ja kieltäytyä kaikista turhuuksista! :D

      Poista
  2. Olitteko siis draken kanssa jatkoilla? :0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samassa paikassa, mutta ei nyt varsinaisesti juuri hänen kanssaan. :) :D

      Poista
    2. Paljonko maksoi sisäänpääsy siihen jatkopaikkaa ja minkä niminen mesta oli? Ja pääsittekö tapaamaan Draken ihan henkilökohtaisesti? :)

      Poista
    3. Ei maksanut mitään sisään, kun oli VIP-passit. Ei menty tervehtimään henkilökohtaisesti, kun hänellä oli oman porukan kanssa hyvät bileet käynnissä ja meillä oman porukan kera! :D :)

      Poista
  3. Laitoin äsken kommenttia, mutta ei varmaan tullut perille. Ostinkin jo teiltä tänään pari toppia ja yhden hameen. :D Ja ne ihanat Michael Kors saappaat, onko ne aidot? Pakko vielä tällä viikolla mennä uudelleen katsomaan uus erä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en saanut aikaisempaa kommenttia! :D Kiva kuulla, että löytyi mieluisia juttuja! :) Juu, MK saappaat on aidot, tilasin pari vuotta sitten zalandolta! Ne on ihanat, mutta vähän liian isot mulle, niin ei oo ollut paljon käyttöä! :D :)

      Poista
  4. Siiis mullekkin iski tosta kirjasta niiin jäätävä siivous into :D kamaa on kannettu kirppikselle, uffille ja kierrätykseen! Kummasti sen kanssa vaan saa valaistumisen ja hurahtaa siivoilemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah joo, mä ihan yllätyin, että olin noin helposti "aivopestävissä" ja oon jopa oppinut laittamaan tavarat omille paikoilleen heti käytön jälkeen! :D

      Poista
  5. Ostin just viimeviikolla tuon kirjan ja enpä olis uskonut minkälaiset vaikutukset kirjalla voi olla! On lähtenyt niin paljon tavaraa roskiin ja kierrätykseen ja tulee lähipäivinä lähtemään lisääkin, että en olisi uskonut pystyväni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma! Lähti pari säkkiä lisää kirppiksellekin vielä, kun into oli päällä! :D

      Poista
  6. Osasitteko mennä helposti Tukholman keskustasta globeniin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mentiin taksilla, kun tuli vähän kiire. :D :)

      Poista
  7. Moi! Olit ilmeisessä kesällä 2015 Kreikan Pargassa. Menittekö lentokentältä bussilla Pargaan vai järjestittekö itse kyydin?
    Oliko Parga kiva lomakohde? Menisitkö uudestaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Matkapakettiimme kuului bussikuljetus hotellille ja takaisin. Parga oli ihana kohde, jos haluaa rauhaa, rentoutumista ja akkujen latailua. Todella rauhallinen paikka siis ja kaunis kun mikä! :) Vousin mennä uudestaankin. :)

      Poista
  8. Paljonko saitte kirpputuottoo :) ? Mitä teitte niille lopuille vaatteille jotka ei menny kaupaks

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatiin tänä vuonna enemmän kun ikinä! :) 500 tuli voittoa ja loput vaatteet odottaa varastossa ensi kertaa! :D

      Poista
    2. Mua niin harmittaa että asun ulkomailla ja täällä ei ole kirpputoreja! Viedään vaatteet siis vaan kierrätykseen ellei netissä viitsi ruveta myymään. Itse en jaksa myydä netin kautta kun pitäisi ottaa kymmenistä vaatteista kuvat, laatia ilmoitukset ja postittaa yms, enkä halua kaikkea antaa poiskaan ilmaiseksi, niin vaatteita on nyt sitten kertynyt älytön määrä :D :(

      Poista
    3. No on joo ikävää, jos ei löydy kirppareita! :( mutta mistä maasta ei löydy kirppiksiä? :o

      Poista
  9. Oho kiva :D miksette vaan vie niitä uffille tai johkin :) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheeh koska ollaan molemmat opiskelijoita ja ne on hyviä vaatteita, joista voi saada parisen euroa joku kaunis päivä! :D

      Poista
    2. miksi ihmeessä uffille :D ei tää oo hyväntekeväisyyslaitos

      Poista
  10. Ihmettelen välillä, että miten te olette annin kanssa niin köyhiä (jos noin voi sanoa haha en tarkoita pahalla :D). Tai siis, että joudutte säästämään monissa asioissa (jopa kirpputorikamat) eikä teillä ole mitään kalliimpia merkkiasusteita tms mitä monilla teidän ikäisillä, ja etenkin bloggaajilla, yleensä on :o tiedän että panostatte mielummin kokemuksiin mikä onkin hyvä, mutta kun saatte ilmaiseksi lippuja tapahtumiin ja paljon ilmaisia vaatteita: Miten töitä tekevillä rikkaan perheen tytöillä,jotka saa tosi paljon ilmaiseksi, ei ole varaa ylimääräiseen? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan molemmat opiskelijoita, joten tehdään töitä vaan opiskeluiden ohella sen verran, että pärjätään ja palkka menee aikalailla vuokraan, laskuihin, juna- ja bussikorttiin, ruokaan ja pakollisiin menoihin. Ylimääräiset käytän itse ainakin reissuihin ja tapahtumiin. :) Ktllähän sitä jonkun tonnin laukun voisi ostaa, mutta kävin mielummin sillä rahalla Dubaissa, Ruotsissa ja edessä vielä Budapest! :) Vaikka saisi festariliput blogin kautta, niin pitää maksaa matkat, eläminen ja hotellit itse, mikä ei kovin halpaa hupia ole sekään. :D Meidän perheessä vanhemmat lainaavat toki tiukan paikan tullen pyydettäessä, mutta se maksetaan sitten seuraavasta palkasta takaisin. :)

      Poista
    2. Mitä hittoa taas :DDD ootte köyhiä jos ette omista tuhansien eurojen laukkuja? Musta on vaan hienoa että joku osaa käyttää rahansa vähän järkevämmin!

      Poista
    3. Nyt olet tietty jo ihan aikuisiässä, mutta ärsyttikö sua koskaan aiempina vuosina se miten vähän teidän vanhemmat antaa rahallista tukea? Harvassa perheessä on tuollainen ajatusmaailma että opiskelija maksaa omasta pienestä palkastaan hyvin tienaaville vanhemmilleen takaisin. Päinvastoin, moni sinunkin ikäisesi saa vanhemmiltaan rahallista tukea, jotta voi keskittyä kunnolla opiskeluun ilman että tulee sellaista stressiä ja väsymystä mitä sinulla oli viime syksynä.

      Poista
    4. Ehkä jotkut ihan pienet jutut, kun muut ystävät sai vaikkapa paljon aikaisemmin puhelimet tai tietokoneet ja jos ei herunut sitä muutamaa kymppiä uuteen bilemekkoon tärkeimpiin kekkereihin, mutta kokonaisuudessaan kyllä ei oikeastaan yhtään. Oon aina tiennyt, että vanhemmat tukee sen verran kun tarvitsee, eikä mulla ole ikinä ollut sellainen olo, että nyt en kyllä pärjää. Meidän perheessä on yhteensä 8 lasta, joten kaikille ei vaan voi jaella mielin määrin, vaan pitää osata jakaa ja nähdä itsekin vaivaa asioiden eteen. Pienestä pitäen oppi käyttämään sitä rahaa sitten vähän järkevämmin ja ymmärtää sen arvon, eikä oleta, että sitä voi vaan ostella mitä tahansa tai elää millä tyylillä tahansa. Kivojen juttujen eteen pitää nähdä vaivaa ja tehdä töitä ja siten ne kivat jutut on vielä palkitsevampia! :) Tottakai mä pienempänä sain vanhemmilta rahaa vaikkapa uusiin vaatteisiin, jos niitä oikeasti tarvitsin, mutta sellainen ylimääräinen (turha) jäi saamatta.

      Viime syksynä olisin voinut valita myös työharjoittelupaikan, joka on palkallinen, mutta tahdoin välttämättä juuri Spaltille kokemuksen vuoksi. Kaikki on omista valinnoista kiinni... :)

      Poista
    5. oikeesti järkyttää välillä kun ihmiset päästelee näitä aivopieruja... "toi vaan raataa tuolla harjoittelussa, rikas isä sillä miksi se tuolla raataa" :D eikä edes varaa huiviiin...? siis järkytys näitä kommentteja, rikkaus isällä ei tarkoita leväperse pummeilijaa lasta

      Poista
    6. No juu itsekin kyllä oletan, että suurimmissa osissa perheitä on ihan normaalia, että aikuiset lapset elättävät itse itsensä. :)

      Poista
    7. Missähän tynnyrissä toikin anonyymi elämäänsä elää?! "Harvassa perheessä" maksetaan velat takaisin? Onkohan hän tullut ajatelleeksi, että on monia perheitä, joissa aikuisilla lapsilla ei ole edes mahdollista saada rahaa vanhemmiltaan, edes lainaksi. Itse asiassa, olen itse lainannut rahaa vanhemmilleni (Olen 24v). Ja olen itse omat shoppailuni joutunut maksamaan koko nuoruuteni, kotoa olen saanut vain sen mitä oikeasti tarvitaan, kun mihinkään enempään ei ole ollut varaa. Mun mielestä ihan törkeää, että joku tulee sulta Essi kysymään, että ÄRSYTTÄÄKÖ sua?! :D Ärsyttääkö olla normaalista perheestä, jossa vanhemmat ei elätä aikuista lasta... my god. Mua ei itseasiassa edes ärsytä olla köyhien vanhempien lapsi, olempahan oppinut arvostamaan rahaa ja käyttämään sitä järkevästi :) Enemmän mua ärsyttää se, että joku ihminen voi olla niin tietämätön, kuin tuo nimetön kommentoija :(

      Poista
    8. No mä oon kyllä sanonut samaa, että melkeinpä paras opetus vanhemmiltani on juurikin se, että kivat jutut tulee, kun näkee itse vaivaa, on ahkera ja luottaa itseensä! :) Ehkäpä kyseinen kommentoijia asuu vielä vanhempiensa luona ja on tottunut heidän perheen sääntöihin, eikä vielä oikein muusta tiedäkään, mikä on tietenkin sitten ihan ymmärrettävää, että meidän perheen kuvio saattaa vaikuttaa omituiselta ja epäreilultakin jopa! :)

      Poista
  11. Eikä miten voi sattua näin hyvin! Mä joulukuussa luin Dubaissa konmarin ja olin ihan täpinöissään siitä ja odotin et pääsen takas kotiin järjestään paikat :D on kyllä pysyny paljon paremmassa järjestyksessä sen jälkeen :) sulla on aivan ihana blogi ja oot tosi kaunis ja niin mukavan olonen muutenkin ettei voi kun ihailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheeh! Eikä! Hauskaa. :D Mullakin huone pysynyt kyllä paaaljon paremmassa järjestyksessä nyt ja vaatekaapin avatessa fiilis on helpottunut eikä ahdistunut. :D Kiitos sulle hirmuisesti oman kokemuksesi ja kivan palautteen jakamisesta! :)

      Poista