keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Lihattoman jälkifiilarit

Hyvää huomenta! Kyllä. Kun lihaton lokakuu päättyi mä marssin suoraan sunnuntaina aamuyöstä mäkkärin tiskille ja tilasin itselleni Big Mac hampparin ja neljän kappaleen nugetit valkkaridipillä. Pettämätön kombo. Ja kyllä, seuraavana iltana mä valmistin kunnon possunsisäfile illallisen ja mussutin menemään tyytyväisenä. Mutta silti, lihaton lokakuu ei ollut mulle oikeastaan edes haaste eikä mikään!

lihaton

Mä tosin sallin itselleni kalan ja äyriäiset, joten homma olisi ollut luultavasti paljon hankalampi, jos olisin joutunut koulussa vetää kirjolohikeiton sijaan hernesoppaa tai ei olisi saanut valmistaa katkarapu-avokadopastaa tai muita mukavuuksia. Ensi vuonna tosin uskallan varmaankin kokeilla lihatonta lokakuuta ihan totaalilihattomana, eli kalakin on kaveri ei sapuska.

041

Lihattoman aikana huomasin, että joka päivä ei tarvitse kuluttaa lihaa. Ei todellakaan. Monena päivänä mä en edes ajatellut koko asiaa ja olin ihan huomaamattani lihattomalla. Parina päivänä tosin olin kasannut jo lautaselle iskän metsästämän saksanhirven fileet tai koulussa juuri lappaamaisillani bolognesekastiketta lautaselleni, mutta hälytyskellot ehtivät soida aina ennen mokaamista! Oltiinpa menossa yksi päivä kiinalaista bufeeta syömään, mutta vaihdettiin Tiipen kanssa viime hetkellä sushipaikkaan ja naureskeltiinkin jälkeenpäin, että mitähän mä olisin mahtanut saada syödä siellä kiinalaisessa... Riisiä ja nuudelia. :D

En oo ehtinyt vieläkään katsoa teidän linkkaamia dokkareita ja muita hyviä vinkkejä lihatuotantoon liittyen, sillä mulla ei tunnu nykyään olevan aikaa katsoa ikinä edes paria hömppäohjelmaa telkkarista! Harmittaa vieläkin pirusti, että Hottikset on jäänyt ihan kokonaan näkemättä! :'D Mutta heti, kun tuntuu että aikaa ja kärsivällisyyttä riittää, menen kurkkimaan näitä teidän suosittelemia pätkiä ja luultavasti lihaisten aterioiden väliin jättäminen on jatkossa vieläkin helpompaa. Olenkin päättänyt, että viikkoon voi ihan hyvin mahtua jatkossakin kokonaan lihattomia päiviä ja oonkin tähänkin asti suosinut monesti koulun kasvisvaihtareita.

Lihattoman aikana tuli paljon kyselyitä mun suokkari kasvissapuskoista, viikon syömisistä ja ruokavalion vaikutuksesta olotilaan ja lompakon nyöreihin. Kasasin tähän postaukseen hieman mun suosikeiksi nousseita vanhoja tuttuja, sekä pari uuttakin reseptiä! :)

Avokado-kesäkurpitsapasta

027

2 Valkosipulinkynttä
Kirsikkatomaatteja
Kourallinen pinjansiemeniä
4 Avokadoa
Kesäkurpitsa
Punasipuli
Nippu basilikaa
2 dl Makaronia

Maustamiseen:  Puolikkaan sitruunanmehut, chilijauhe, grillimauste, oliiviöljy, mustapippuri ja yrttisuola

035

Pilko ainekset palasiksi

045

Paista pannulla ensin pinjansiemeniä, punasipulia, valkosipulinkynsiä murskattuna ja kesäkurpitsaa

054

Ja heivaa sekaan vasta levyn kiinni laitettuasi basilikat ja tomaatit

058

Mausta mustapippurilla, yrttisuolalla, grillimausteella, chilijauheella ja sitruunanmehulla

064

Sitruuna tuo joukkoon ihanan raikkaan maun

072

Keitä sekaan makaronit, sekoita ainekset keskenään ja herkkupasta on valmis nautittavaksi!

077

Yhtenä päivänä tuli valmistettua bloginkin puolella pyörähtänyttä Tofuwokkia!

110

Yrttistä katkarapusalaattia

112

Halloumisalaattia

184

Ja tämä Vuohenjuusto-vihannespasta kuuluu edelleenkin mun yhdistä lempiruuista!

032

Monena päivänä päätin mennä helpoimman kautta ja valmistin soijarouheesta "jauhelihakastikkeen". Mielestäni soijarouheesta saa maustamalla ihan bolognesekastikkeen tapaisen väännettyä!

Soijarouhekastike 

030 (800x533)

Uudeksi tuttavuudeksi muodostui myös bongaamani tonnikalapihvien resepti tsatsikin kera! Sovelsin sitä jälleen hieman oman makuni mukaiseksi ja näistä tulikin ihan superhyviä!

Tonnikalapihvit

070

2 dl Korppujauhoja
Kermaviili
Punasipuli
Valkosipulinkynsi
Chili
Nippu basilikaa
2 Kananmunaa
Pari purkkia tonnikalaa

Maustamiseen: Yrttisuolaa ja mustapippuria

074

Sekoita mössöksi keskenään munat, kermaviili, korppujauho ja tonnikalat

078

Paista valkosipulia, punasipulia ja chiliä hieman pehmeämmäksi pannulla ennen sekoittamista muiden ainesosien kanssa

086

089

Lopuksi sekaan vielä pehmenneet ainekset pannulta, basilika ja mausteet

094

Muotoile käsillä taikina pihveiksi ja laita paistumaan kunnon loraukseen oliiviöljyä

126

Paista pannulla molemmat puolet ja pihvit ovat valmiita!

Tsatsiki

096

2 Valkosipulinkynttä
Kurkku
Nippu tuoretta minttua
Sitruunanmehut
Kreikkalaista jogua 2 dl

120

Murskaa valkosipulinkynnet, raasta kurkku ja silppua minttu. Sekoita kreikkalaisen jogun sekaan.

122

Mausta mustapippurilla, yrttisuolalla ja chilijauheella ja kastike on valmis!

Rahaa kasvisruokavalion noudattamisessa ei kulunut yhtään sen enempää kuin liharuokiakaan ostaessa, sillä tofupaketin saa parilla-kolmella eurolla, joka vastaa kanapaketin hintaa ja soijarouhetta saa ison pussillisen vain muutamalla eurolla. Ainoa, mihin mulla meni vähän enemmän rahaa oli pähkinät, sillä ahmiskelin niitä vähän joka väliin, mutta syön niitä kyllä paljon myös silloin kun saan syödä lihaakin. :D

006

Aamiaisella, välipaloilla ja iltapaloilla mulla toimi monesti erilaiset smoothiet, rahkat, puurot ja munakkaat, joita nyt normaalistikin kulutan paljon. Munakkaan sekaan ei saanut heittää vaan kinkkua ja leivän päälle ei voinut lisätä metukkaa. Tämä osuus ei ollut lainkaan hankala! Vaikeinta luultavasti olikin, kun meni jonnekin juhliin tai jonkun luo syömään, eikä saanut valita pöydästä lihaista versiota. Myös koulussa meinasi olla pari kertaa vaikeuksia valita kasvispihvit pasta-bolognesen sijaan.

100

Suosittelen kuitenkin jokaista kokeilemaan edes yhtä päivää viikossa täysin lihattomana, sillä mä huomasin ainakin yleisessä olotilassani positiivisia muutoksia. Kasviksia ja hedelmiä tuli lisättyä ruokavalioon varmaan huomaamattakin vähän enemmän ja monet proteiininlähteet, joita piti valita lihan tilalle olivat terveellisiä ja hyviä! Oli oli kevyt ja freesi! :)

Vinkkailkaas vain, jos tulee joitakin superhyviä kasvisreseptejä mieleen ja toivottavasti täältäkin löytyi jollekin joku kiva kokkailukokeilu!

Kivaa ja herkullista keskiviikkoa ihmiset. <3

38 kommenttia:

  1. Mua jotenkin ärsyttää noi lyhenteet mitä käytät tekstin seassa ja niistä tulee jotenkin lapsellinen mielikuva :D esimerkiksi suokkari??? :D ja jogu on tosi ärsyttäviä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä tiedän ja välillä vähän hämmennynkin, kun luen mun kirjoittamaa tekstiä jälkeenpäin. Kirjoitan nimittäin postauksia aina niin tunteella nopeasti sormet syyhyten, että poimin vaan lauseita suoraan päästä ja sitten kirjoitan monesti ilmaisuja, joita käytän jatkuvasti puhekielessä, enkä ehdi edes huomata, että sellainen tuli upotettua tekstin sekaan! Toisaalta tää on kyllä näin just mua ja olis ehkä vähän typerää yrittää kirjoittaa mahdollisimman kirjakielellä kaikki, kun siitä vois hävitä sitten osa tätä mun "jälkeä" tästä blogista! :D Jogu on kyllä pirun ärsyttävä, mut turkkilainen ja kreikkalainenjogu on mulle aina jogua ja muut jogut voi olla jogurttia. :'D

      Poista
    2. Ei haittaa, mun mielestä nuo lyhenteet on just söpöjä! Muutenkin oon saanut susta tosi positiivisen mielikuvan ja kiva kun postaukset on niin monipuolisia ja hyvällä "flowlla" kirjoitettuja :) ihanaa joulun odotusta, keep it going! -Linda

      Poista
    3. Kiitos paljon Linda! Ei sitä ihan jokaista voikaan millään miellyttää ja joitakin voisi taas puolestaan ärsyttää liian kirjakielellä väännetty teksti. :) Tosi kiva kuulla, että blogista ja teksteistä välittyy sulle tuollaiset fiilarit! Kivaa joulun odotusta sinnekin <3

      Poista
  2. Chilijauhe roskii ja pilkkomaa chiliä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä pitäis, mutta laiska! ;D Ja lähikauppa ihan vähän liian kaukana, jos tuore loppunut. Hehee!

      Poista
  3. Mulla on jäänyt niin traumat avocadopastasta, etten sitä enään halua ollenkaan pastaan laittaa! menee salaateissa ja quacamolessa :D pitäisi ehkä antaa uusi mahis.. ja noihin lyhenteisiin niin musta ne on vaan hupaisia ja en edes huomannut niitä tekstistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haahah ai sen vuoksi, ettet tykännyt yhtään avokadosta pastan seassa vai oot vaan vetänyt niin pahat ruokaöverit avokadopastalla? :DD Mun mielestä ihan parasta! <3 heheeh, joo munkin piti käydä tarkistamassa mun nää tekstipätkät täältä ja kyllähän sieltä suokkari ja jogu löytyi! :'D

      Poista
  4. Tekee pahaa katsoa tuon tyylistä suhtautumista lihatonta lokakuuta kohtaan. Siis että menee heti vetämään liha"överit" lokakuun loppuessa. Tietyllä tavalla palkitsemaan itsensä, että kesti kuukauden ilman lihaa. Vähän sama kuin jotkut ovat kuukauden karkkilakossa ja sen jälkeen vetävät kunnon sokeriöverit. Siis..miksi? Tärkeämpää olisi vähentää reilusti lihan kulutusta, koska sitä ei kuuluisi syödä oikeasti niissä määrin mitä suomalaiset nykyään kuluttavat. Ei se tee ihmisestä parempaa olemalla vain kuukauden missä tahansa lakossa, eikä se kuukausi ilman esimerkiksi lihaa ole saavutus ilman sen jälkeisiä tekoja ja ajatusmaailman muuttumista. En kuitenkaan tarkoita, että pitäisi siirtyä lihattoman lokakuun jälkeen kokonaan kasvissyöjäksi. Sama juttu meatless mondayssa. On ehkä vähän väärin olla yhtenä päivänä hyvällä omalla tunnolla kasvislinjalla ja muina viikon päivinä paremmalla omalla tunnolla syödä lihaa. En nyt kohdista tätä kritiikkiä täysin sinuun, koska tuo kuulostaa aika yleiseltä joidenkin ihmisten keskuudessa. Suosittelen katsomaan oikeasti joitakin dokkareita kasvissyöntiin liittyen, esimerkiksi netflixistä Cowspiracy ja Forks Over Knives, jotka molemmat havainnollistavat hyvin ongelmia, mitkä liittyvät lihatuotteiden kulutukseen.
    Ainiin ps. olen aina ihmetellyt miksi käytät ööö aika monissa resepteissä yrttisuolaa ja omenaviinietikkaa? Itse koen ne jotenkin tarpeettomiksi aineiksi, esimerkiksi yrttisuolan sijaan voisi käyttää jotain laadukkaampaa ja maukkaampaa suolaa... :)

    - Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, joo ymmärrän ihan loistavasti sun näkökulman asiaan ja vielä kun oot asioihin varmastikin paremmin perehtynyt kuin moni muu! Mun mielestä kuitenkin edes se, että kaikki päivittäin lihaa kuluttavat pitäisivät yhden kasvisruokapäivän, olisi hyvä liike vaikka se ei nyt maailmaa mullistaisikaan. Mulle tää lihaton lokakuu olikin vain testaus, että mitä muita vaihtareita voi käyttää, enkä aikonutkaan alkaa lopullisesti kasvissyöjäksi tai hakenut tällä paremman ihmisen leimaa otsaan, mutta huomasin, että lihan kulutusta voi kuitenkin vähentää reippaasti. :) Varmasti katsonkin kunhan ehdin! :) kiitos rakentavasta kommentista!

      Poista
    2. Ouuu ja omppuviinietikka, koska sillä saa marinadeihin kivasti makua ja yrttisuola on mun mielestä jotenkin maukkaampaa kuin normisuola! :) tykkään laittaa sitä vaikkapa tompsuleivän päälle, vaikka tavallista suolaa en lorauttais ikinä leivälle! :D

      Poista
    3. Herbamare sisältää vain merisuolaa, joten ei todellakaan ole pahimmasta päästä. Lisäksi sisältää luomulaatuisia yrttejä yms. Joten ei millään tavalla ole verrattavissa niihin yrttisuolasotkuihin mitä kaupassa myös myydään. Meillä ollut herbamare myös jo monta vuotta käytössä. Muuten käytetään ruususuolaa, mutta minustakin herbamare on ruoassa maukkaampaa! :)

      Poista
    4. No niin, hyvä tietää vähän faktoja lisää tästäkin! :D Herbamare kuulukoot siis maustehyllyyn jatkossakin! :)

      Poista
    5. Muistakaa ihmiset jodi! ;)

      Poista
  5. Kuten aiempi anonyymi sano itsekin oisin toivonut vähän enemmän myös eettistä pohdintaa lihattoman lokakuun jälkeen sulta.
    ETENKIN kun olet monesti korostanut eläinrakkauttasi. Haluaisin että haastaisit itseäsi ja katsoisit lihantuotannon ongelmia silmiin :)

    Olin tosi iloinen kun luin Venla savikujan postauksen jossa hän avoimesti julisti itsensä vegaaniksi niiden hirveiden teurastamovideoiden jälkeen (jäävuoren huippu, tosin). Me ollaan ihmisiä joilla on aivot ja kyky valita mitä syö (lihaa ei ole pakko valita, eikä varsinkaan mäkkärin tms. Tehotuotettua lihaa). Eläimillä ei ole valintaa ja ne on siellä liukuhihnalla puolustuskyvyttöminä tuotteina kitumassa. Not much fun?

    Mutta jos haluat syödä lihaa please katso niitä teurastamovideoita ja lue valistavaa kirjallisuutta ja sit tee se valinta syödä lihaa. Niin et elä pimennossa.

    Kiitos puheenvuorosta :D


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että aion totaalikieltäytyä lihasta missään vaiheessa, vaikka sitä aionkin radikaalisti vähentää. Aion kyllä katsoa noita videoita jahka ehdin! Tuon venlan kirjoituksen käyn lukaisemassa nyt samantien! :) kiitos kommentista! :)

      Poista
  6. http://venlasavikuja.indiedays.com/2015/11/06/en-enaa-ela-valheessa-ala-sinakaan-sulje-silmiasi/


    Ja tässä vielä linkki venlan kirjoitukseen. Jos ei sulla oo heti aikaa tutustua enemmän aiheeseen niin toi blogipostaus on suppea (joskin tietenkin asenteellisesti kirjoitettu) johdatus.

    VastaaPoista
  7. Mitä lihaa kaipaisit eniten jos siirtyisit kokonaan lihattomaan ruokavalioon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kanaa. Kanasalaatti on mun yks lempiruuista nimittäin... :/

      Poista
  8. Nyt on pakko työntää oma lusikka tähän soppaan ja ihmetellä asiaa ;D

    Itse olen miettinyt lihan vähentämistä, mutta minulla taustalla ei ole eettiset syyt eläinten oloista tms vaan ihan puhtaasti kiinnostus siitä, miten se vaikuttaa omaan oloon, painoon ja jaksamiseen. Lihattomana eläminen tuntuu olevan uusi trendi, mikä ei siis omaan päätökseeni vaikuta, mutta on nyt tullut huomattua. Samalla kun keskustelu aiheesta lisääntyy olen huomannut, että jo nyt vegaanisti elävät ovat kommentoineet asiaa paljonkin ja tuntuu, että hieman moralisoineet ihmisiä jotka syövät vain osittain lihattomasti. Miksi? En vaan ymmärrä mitä se on keneltäkään pois miten joku syö, joku pitää pari päivää vegenä ja loppuna syö lihaa sen oman olon ja pään takia. Toinen taas ei syö lihaa lainkaan vaikka sitten näitten eettisten taustojen ja teurastusvideoiden vuoksi. Ihmettelen siis vain mistä tämä viha lihaa vähentäviä, mutta ei lopettavia kohtaan tulee :D itse en ole yhtään videota nähnyt, enkä tule katsomaankaan. Minulle on ihan ok syödä välillä lihaa ja välillä kasvis vaihtiksia, enkä minä sano toiselle, että on hyvä, huono tai kouluttautumaton söi sitten lihaa tai ei. Kaikkia ei kiinnosta samat asiat ja aina sen ruokavaliopäätökswn taustalla ei ole se eettinen puoli, onko se jotenkin väärin? Toivottavasti en ketään loukannut, se ei ollut tarkoitus. Ihan uteliaisuudesta ihmettelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa ihmettelemään ja pohdiskelemaan joukkoon! :D

      Mullakin vahvasti tähän vähentämiseen vaikuttanut jo ihan nämä itsekkäät syyt, eli oma olo ja elimistön hyvinvointi. Ihmettelen siis myös melkoisesti tätä, että moni näistä vegaanisti elävistä tuntuu ajattelevan, että lihan syönnin vähentäminen ei ole hyvä juttu, jos ei lopeta ihan kokonaan. Luulisi, että jo se vähentäminen edes sen parin päivän verran viikossa olisi positiivinen asia.

      Ymmärrän kuitenkin, että ei voi elää ns. pimennossa, vaan asioista olisi hyvä ottaa itse tarkemmin selvää ja tehdä päätöksiä sitten sen mukaisesti, joten aion kyllä katsoa noita videoita ja linkkejä jossakin vaiheessa. :)

      Poista
    2. En tiedä ketään vegaania joka ajattelisi et lihansyönnin vähentäminen ei olisi hyvä juttu. Usein lihansyöjät yrittää kääntää keskustelun lihan syömisestä siihen, että vegaanit/kasvissyöjät moralisoi. Kyseessä ei ole egojen sota. Ja se, että joku syö lihaa on kyllä joltain toiselta pois nimittäin eläimeltä jolta otetaan elämä ateriaa varten.

      Itse koen tupakka ja h&m vertaukset aiheen ulkopuoliseksi. Puhuttiin siis eläinten oikeuksista?

      Ja se että ihminen syöt lihaa etkä aio edes katsoa videoita/ ottaa selvää eläinten paskoista oloista sillä perusteella että "se ei kuulu mielenkiinnonkohteisiisi" on aika surullista, itsekästä ja vähintäänkin välinpitämättömyyttä toisia eläviä olentoja kohtaan.

      Eläinten oikeudet on yks niistä asioista mitkä ei muutu paremmaksi ellei ihmiset tee helvetin isoja (tai pieniä... Pieni kasvaa suureksi isolla volyymille) tekoja ja kyllä näistä asioista pitää puhua ääneen ja kovaa niiden jotka puolustaa eläimiä.

      Poista
  9. Mun mielestä tää oli kiva postaus ja itse olen aika lailla samoilla linjoilla sun kanssa tästä, eli lihaa vähennän mutta tuskin siitä koskaan täysin luovun. Ja mielestäni yksikin kasvispäivä viikossa oisi plussaa, jos ennen söi joka päivä lihaa ja tähän itsekin pyrin! :) Ja uskon, että jos monet ihmiset vähentää, sekin tekee jo paljon, vaikkei kokonaan jostain luopuisikaan. Eihän se lihan syöminen ole välttämätöntä, mutta sama asiahan on sitten tupakointi, alkoholi, sokeri, H&M-vaatteet jne.

    Itse olen myös nuo videot katsonut ja silti päättänyt etten lihansyöntiä lopeta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tähän kiteytyi munkin ajatusmaailma asiaa kohtaan! Jos jokainen ihminen vähentäisi sen päivän-parin verran, olisi se mun mielestä jo valtava positiivinen harppaus. Kiitti kans osallistumisesta keskusteluun! :)

      Poista
  10. Tää ei liity nyt mihinkää, mutta sillonku syöt subwayn patongin niin otatko puolikkaan vai kokonaisen? :D ja,sillonku syöt vihannesdippii nii paljonko dippii ja vihanneksii,syöt kerralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, riippuu kuulepa ihan nälän suuruudesta! :D yleensä ehkä kuitenkin puolikkaan otan useammin ja dippivihanneksia sillä lailla, että pistää puoliksi kurkun, minitompsupaketin, miniporkkanapussin ja paprikan jonkun toverin kanssa! :) ja oma kokonainen dippi tottakai, nam! :D

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Haahahaha! No tätä mä just tarkoitin! Pitäis suodattaa nää tekstit ja vastaukset parin ihmisen läpi ennen julkaisua! :'DDD

      Poista
    2. Hahah ei ihan vitsillä mäki ton kommentin heitin! :-D hauska!

      Poista
    3. Etkä suodata mitään tekstejä, Essi! :) tää blogi on just senkin takia niin ihana ja aito. Jos sä sanot tomaattia tompsuksi arkielämässä, niin tottakai se on myös täällä blogissa tompsu!

      Poista
    4. Hahah! No oon kyllä vähän samaa mieltä! Tompsut on tosin vaan kirsikatompsut ja miniluumutompsut! Muut on tomaatteja! :D

      Poista
  12. Jos aiot pitää viikossa pelkkiä kasvispäiviä niin tarkoittaako se myös ettet käytä esim maitotuotteita tai kananmunia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä vaikka niinkin! :) Lihattomia päiviä mä kyllä etunenässä tarkoitin. :)

      Poista
  13. Itse en oo syönyt punaista lihaa vuosiin, koska se ei vaan jostain syystä sovi mun elimistölle. Takana ei oo siis mulla itselläni mitään "superhienoja" eettisiä periaatteita, sillä syön kuitenkin kanaa ja kalaa. Oon vaan niin huono laittaan ruokaa että en osaa tehdä mitään superhienoja kasvisvirityksiä ;(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oonkin kuullut tuosta, että joidenkin elimistölle ei vaan millään sovi punainen liha! Ruuanlaitto tuntuu alussa hankalalta ja monimutkaiselta, mutta kun sen vaan aloittaa, niin yhtäkkiä huomaa, ettei se niin vaikeaa olekaan! Kauha kouraan ja kokeilemaan kaikkia helppoja reseptejä alkuun! :)

      Poista